Punerea pietrei de temelie a bisericii Parohiei Sf. Iustin Martirul și Filozoful

de | iun. 4, 2017

Arhiepiscopia Clujului are de astăzi o nouă parohie în protopopiatul Cluj II. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru biserica Parohiei Sfântul Iustin Martirul si Filosoful din Cluj-Napoca, strada Antonio Gaudi nr. 56.

Parohia nou înfiintață și-a sărbătorit primul hram în prezența Părintelui Mitropolit care a sfințit capela amenajată provizoriu pentru slujire la demisolul imobilului de pe strada Zăvorului, nr.5, după care a săvârșit Sfântă Liturghie.

În cuvântul de învățătură ierahul a explicat necesitatea ridicării unei noi biserici pentru această parohie tânără. Jumătate din populația județului locuiește în Cluj-Napoca. În afara orașului există aproximativ trei sute de biserici, în oraș avem aproximativ treizeci, așadar prea puține.

ÎPS Andrei: „Cea mai înaltă filosofie, după Sfântul Iustin, este aceea să Îl cunoaștem pe Dumnezeu.”

Pe urmă a vorbit despre viața Sfântului Iustin Martirul și Filosoful și multele încercări prin care a trecut acesta până să Îl cunoască pe Dumnezeu:

Dacă la începuturi biserica creștină avea foarte mulți adepți din rândurile oamenilor obișnuiți, iată că printre ei s-au ivit și oameni titrați, oameni foarte înțelepți, așa cum a fost Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. Martiriul lui îl sărbătorim pe data de 1 iunie.

La finalul Liturghiei, pr. Sorin Neculai Marciuc, celui căruia i s-a dat în grijă comunitatea parohială nou înființată, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Clujului pentru mireni, Crucea Transilvană, a fost acordată dl. Cornel Marian, cel care a donat terenul pe care se va construi noua biserică parohială. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mai acordat celorlalți ctitori Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni iar cu diplome de aleasă cinstire au fost răsplătiți toți cei care s-au implicat în amenajarea capelei și au ajutat la organizarea hramului.

Preotul Sorin Neculai Marciuc este cunoscut credincioșilor clujeni datorită slujirii timp de doisprezece ani ca arhidiacon al Catedralei Mitropolitane.

Pornim pe un drum la al cărui final nădăjduiesc să fie pentru fiecare dintre noi mântuirea. Nu putem străbate nevătămați acest drum decât în corabia lui Hristos, care este Biserica. De aceea este nevoie să construim aici o biserică de zid, dar, mai ales o Biserică a inimilor noastre.

Parohia Sfântul Iustin Martirul și Filosoful din zona Becaș-Borhanci este prima din Arhiepiscopia Clujului închinată marelui apologet.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA