Punerea pietrei de temelie a bisericii Parohiei Sf. Iustin Martirul și Filozoful

de | iun. 4, 2017 | Actualitatea religioasă

Arhiepiscopia Clujului are de astăzi o nouă parohie în protopopiatul Cluj II. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru biserica Parohiei Sfântul Iustin Martirul si Filosoful din Cluj-Napoca, strada Antonio Gaudi nr. 56.

Parohia nou înfiintață și-a sărbătorit primul hram în prezența Părintelui Mitropolit care a sfințit capela amenajată provizoriu pentru slujire la demisolul imobilului de pe strada Zăvorului, nr.5, după care a săvârșit Sfântă Liturghie.

În cuvântul de învățătură ierahul a explicat necesitatea ridicării unei noi biserici pentru această parohie tânără. Jumătate din populația județului locuiește în Cluj-Napoca. În afara orașului există aproximativ trei sute de biserici, în oraș avem aproximativ treizeci, așadar prea puține.

ÎPS Andrei: „Cea mai înaltă filosofie, după Sfântul Iustin, este aceea să Îl cunoaștem pe Dumnezeu.”

Pe urmă a vorbit despre viața Sfântului Iustin Martirul și Filosoful și multele încercări prin care a trecut acesta până să Îl cunoască pe Dumnezeu:

Dacă la începuturi biserica creștină avea foarte mulți adepți din rândurile oamenilor obișnuiți, iată că printre ei s-au ivit și oameni titrați, oameni foarte înțelepți, așa cum a fost Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. Martiriul lui îl sărbătorim pe data de 1 iunie.

La finalul Liturghiei, pr. Sorin Neculai Marciuc, celui căruia i s-a dat în grijă comunitatea parohială nou înființată, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Clujului pentru mireni, Crucea Transilvană, a fost acordată dl. Cornel Marian, cel care a donat terenul pe care se va construi noua biserică parohială. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mai acordat celorlalți ctitori Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni iar cu diplome de aleasă cinstire au fost răsplătiți toți cei care s-au implicat în amenajarea capelei și au ajutat la organizarea hramului.

Preotul Sorin Neculai Marciuc este cunoscut credincioșilor clujeni datorită slujirii timp de doisprezece ani ca arhidiacon al Catedralei Mitropolitane.

Pornim pe un drum la al cărui final nădăjduiesc să fie pentru fiecare dintre noi mântuirea. Nu putem străbate nevătămați acest drum decât în corabia lui Hristos, care este Biserica. De aceea este nevoie să construim aici o biserică de zid, dar, mai ales o Biserică a inimilor noastre.

Parohia Sfântul Iustin Martirul și Filosoful din zona Becaș-Borhanci este prima din Arhiepiscopia Clujului închinată marelui apologet.

Ultimele articole

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...