Radio Renașterea vă face părtași la hramul Mănăstirii Nicula

de | aug. 13, 2015

O nouă sărbătoare a început la Mănăstirea clujeană Nicula, aici unde an de an zeci de mii de credincioși vin să se închine Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului și să participe în perioada 13-15 august la hramul așezământului monahal, serbat de praznicul Adormirii Maicii Domnului.

 

 

Și în acest an, echipa Radio Renașterea formată din Paul Siladi, Grigore Sâmboan, Dan Văscu și Alexandra Andereș, vă vor face părtași la slujbele speciale și la modul în care se desfășoară unul dintre cele mai importante pelerinaje din țară. Locul din curtea mănăstirii devine deja tot mai ocupat de corturile pelerinilor ajunși, în timp ce alți credincioși continuă să treacă pragul așezământului monahal.

Oamenii care ajung la mănăstire, mulți dintre ei veniți pe jos din diferite părți ale Transilvaniei, întră în biserica de zid și se închină Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, căreia îi spun necazurile și îi înalță rugăciuni. Mulți dintre ei, de la copii până la vârstnici, păstrează tradiția de a înconjura în coate și genunchi bisericuța de lemn din curtea așezământului monahal. În monografia mănăstirii este consemnat că Icoana de la Nicula a plâns timp de 3 săptămâni în continuu, în anul 1699. În acest an, cele 12 clopote ale Mănăstiri Nicula, situate până acum în curte, în apropierea bisericuței de lemn,  au fost mutate în noua clopotniță de la intrarea în mănăstire, unde se construiește și un viitor muzeu al așezământului monahal.

 

100.000 de pelerini, așteptați la Nicula

Mănăstirea Nicula își așteaptă pelerinii, cu multă emoție, ca în fiecare an. Deși astăzi, în prognoza meteo nu se anunțase ploaie, totuși pe dealurile Niculei a plouat, dar acest lucru nu i-a speriat deloc pe credincioși, care s-au bucurat de puțină răcoare după o zi caniculară. Deși temperaturile vor urca și mâine, în ajunul praznicului, la peste 33 de grade, aici la Mănăstirea Nicula sunt așteptați în jur de 100.000 de pelerini.Starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Molodvan a precizat că datorită temperaturilor ridicate care s-au anunțat, pelerinii vor avea la dispoziție mai multe cișmele cu apă. În același timp, părintele stareț i-a asigurat pe pelerini că terenul pe care își vor monta atât corturile cât și sacii de dormit a fost recent deratizat pentru combaterea căpușelor. Autoritățile locale cât și conducerea mănăstirii Nicula le-au interzis în această perioada comercianților de alimente sau bunuri diverse să-și vândă marfa pe drumul care duce din satul Nicula până la mănăstire și au permis doar vânzarea de obiecte bisericești, pe care credincioșii le pot achiziționa de la standurile amplasate la intrarea în mănăstire. Și hramul din acest an al Mănăstirii Nicula se va desfășura în condiții de maximă siguranță întrucât peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile din Cluj-Napocaasigură încă de astăzi măsurile de ordine publică în zonă. Tot de astăzi sunt prezente și echipaje de ambulanță în care persoanele abilitate vor acorda asistență medical în caz de nevoie.

 

Rugăciuni și cântări închinate Maicii Domnului, pe dealurile Niculei

Slujbele speciale dedicate hramului au început astăzi, 13 august 2015, cu Sfânta Liturghie, iar de la ora 18:00, pelerinii au asistat la Vecernia și Acatistul Adormirii Maicii Domnului oficiate de protopopul de Gherla, părintele Paul Isip, care le-a vorbit acestora la final despre Maica Domnului în calitate de Născătoare de Dumnezeu și mamă a tuturor creștinilor. De la ora 21:00, sutele de credincioși vor participa la Miezonoptica oficiată de eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, arhim. Teofil Roman. La finalul acestei slujbe, părintele arhimandrit va adresa mulțimii un cuvânt de învățătură, iar credincioșii vor rămâne în rugăciune până mâine dimineață când Sfânta Liturghie va fi săvârșită de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru. Mâine seară, în ajunul Adormirii Maicii Domnului Vecernia și Prodohul închinate  praznicului vor fi sărvârșite de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, condus de Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA