Rânduieli tipiconale pentru Praznicul Crăciunului în anul 2017

de | dec. 21, 2017 | Actualitatea religioasă

Anul acesta Praznicul Nașterii Domnului cade într-o zi de luni. Acest fapt atrage după sine o serie întreagă de modificări tipiconale referitoare atât la Ajunul Praznicului, cât și cu privire la ziua sărbătorii. Deoarece Canonul 66 Apostolic interzice ajunarea în zi de duminică, postul aspru și ajunul din 24 decembrie se va trasfera vineri 22 decembrie.

Ziua de vineri va fi una aliturgică (nu se va săvârși dumnezeiasca Liturghie), deoarece se ajunează până după Vecernie. Dimineața, începând cu ora 7 sau 8, în fiecare biserică se cântă Ceasurile Împărătești, slujbă specifică Ajunului Crăciunului.

Duminică, 24 decembrie, dimineața se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar seara Vecernia, Pavecernița Mare și Litia sărbătorii (acolo unde se face Priveghere – la mănăstiri și catedrale, se adaugă și Utrenia). Pentru rânduiala acestor slujbe se pot consulta recomandările tipiconale din Mineiul pe luna Decembrie. În această duminică se mănâncă mâncare de post cu untdelemn, se bea vin și după o tradiție veche, se mânăncă grâu fiert, amestecat cu fructe uscate și mirodenii (colivă).

Luni, 25 decembrie, de Praznicul Nașterii Domnului, se va săvârși Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la care se cântă antifoane speciale și Axionul Praznicului. După Sfânta Liturghie se încheie postul, fiind dezlegare la toate bucatele.

Protos. Simeon Pintea, Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Ultimele articole

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit marți, 12 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, în prezența ierarhilor Arhiepiscopiei Clujului. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Piatra Fântânele și a fost precedată de o slujbă de Te...

Necrolog | Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș (1948-2021)

Necrolog | Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș (1948-2021)

Autenticitatea și dinamismul unei biografii se pot verifica prin suprapunerea evangheliei peste atitudinile, cuvintele și lucrările esențiale care o formează. Întâlnirea dintre cele două se vădește într-un mod consistent, intens și specific în personalitatea...