Raport Open Doors: 2022 a fost cel mai rău an pentru creștinii care se confruntă cu persecuții

de | feb. 15, 2023 | Societate

Unul din șapte creștini este supus la persecuții grave și discriminare pe baza credinței, la nivel mondial. În total, 360 de milioane de creștini au suferit persecuții anul trecut pentru credința lor, conform raportului Open Doors.

Deși cifrele nu s-au schimbat substanțial, 2022 a fost cel mai rău an pentru creștini pe fondul intensificării nivelului de violență, discriminare sau excluziune, s-a evidențiat la prezentarea raportului amintit, miercuri, în parlamentul italian de la Roma.

Raportul pe 2022 prezintă primele cincizeci de țări în care creștinii sunt cei mai persecutați.

Iată situația, pe scurt, a primelor 10 țări din acest clasament tragic.

10. Sudan – Neliniștea s-a agravat după lovitura de stat militară din 2019, iar violența și presiunea asupra creștinilor s-a înrăutățit.

9. Afganistan – După preluarea puterii de către talibani, creștinii care nu și-au părăsit țara sunt forțați să-și ascundă credința foarte bine. Dacă sunt descoperiți, îi așteaptă condamnarea la moarte.

8. Iran – Bisericile creștine sunt văzute ca o amenințare de regimul islamist. Membrii creștini care sunt prinși primesc pedepse mari cu închisoarea.

7. Pakistan – Legile sunt folosite frecvent în mod blasfemiator și infam pentru a ținti credincioșii creștini. Femeile și fetele creștine sunt vulnerabile la răpire și mariaj forțat.

6. Nigeria – În această țară sunt uciși mai mulți creștini decât în toate țările lumii la un loc. Și violențele se înrăutățesc.

5. Libia – În situația anarhică din Libia atât nativii cât și imigranții creștini sunt vizați de persecuții, răpire și chiar ucidere.

4. Eritrea – Creștinii care îndrăznesc să organizeze întâlniri fără autorizație oficială riscă arestul. Peste o mie de credincioși sunt privați de libertate fără alte acuzații.

3. Yemen – Criza umanitară din această țară continuă și oricine este suspectat a fi creștin este privat de ajutoare în mod deliberat și poate fi exclus sau chiar ucis de cei din propriul trib.

2. Somalia – Militanții islamiști și-au intensificat „vânătoarea” de creștini iar atacurile violente sunt în creștere.

1. Coreea de Nord – cel mai periculos loc din lume pentru creștini, potrivit Open Doors. Sunt spioni peste tot iar descoperirea calității de creștin înseamnă moarte fie prin execuție, fie prin condamnare la muncă silnică.

Organizația „Open Doors” este o rețea mondială de ONG-uri creștine non-profit, prezentă actualmente în peste 50 de țări.

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Mai multe din Societate
Campania de donare de sânge „Și tu poți fi erou” continuă la Gherla

Campania de donare de sânge „Și tu poți fi erou” continuă la Gherla

Campania Asociației Filantropia Ortodoxă filiala Gherla „Și tu poți fi erou – donează sânge” continuă la Gherla. Asociația Filantropia Ortodoxă filiala Gherla în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj și cu susținerea Protopopiatului Ortodox Gherla...

Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului

Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub...

Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată la Cluj de Consiliul Județean

Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată la Cluj de Consiliul Județean

Consiliul Județean Cluj și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj marchează ziua de 21 Martie – Ziua Mondială a Sindromului Down, prin organizarea a două evenimente, special dedicate acestei cauze. Astfel, primul dintre ele va avea...