Realizările Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022, analizate de Adunarea Eparhială | 24, 7 milioane de lei, cheltuiți în scop filantropic

de | ian. 28, 2023

Membrii Adunării Eparhiale din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-au întâlnit sâmbătă, 28 ianuarie 2023, în ședința anuală de lucru, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În cadrul ședinței s-a făcut bilanţul activităţilor Eparhiei din anul 2022, sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social. În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 56 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, în scop filantropic a fost cheltuită suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane.

Ședința Adunării Eparhiale a fost precedată de un Te Deum. Slujba a oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, începând cu ora 10:00, în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezența Mitropolitului Andrei, a membrilor Adunării și a altor invitați, printre care s-au aflat oficialități civile și militare, reprezentanți ai mediului academic și oameni de cultură din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.

Lucrările Adunării Eparhiale s-au desfășurat în aula facultății, unde, în deschidere, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța activității Bisericii în viața comunității. Totodată, a apreciat realizările din anul 2022.

 

Pe urmă, într-un mod interactiv au fost prezentate rapoartele pe anul 2022 ale celor patru sectoare din cadrul Arhiepiscopiei, reprezentate astfel: pr. Cristian Baciu – sectorul administrativ-bisericesc, ec. Sorin Câlea – sectorul economic, pr. Cornel Coprean – sectorul cultural și Liciniu Câmpean – sectorul social-misionar.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt duhovnicesc. Totodată, alocuțiuni au rostit mai mulți membri ai Adunării și alți invitați, printre care și prefectul județului Cluj, Irina Munteanu.

 

Pe lângă membrii titulari, la ședință au participat membrii onorifici, oficialități civile și militare, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură și alți invitați din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, în frunte cu șeful Cancelariei prim-ministrului României, Mircea Abrudean.

La finalul întrunirii, rapoartele prezentate, proiectul de buget și propunerile de activități și proiecte pentru anul în curs, 2023, au fost supuse la vot și aprobate.

Proiecte pentru anul 2023

Printre proiectele Arhiepiscopiei pentru anul 2023 se numără: „continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană și la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, extinderea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” pe un teren de 800 mp pus la dispoziție de Consiliul Județean Cluj, începerea lucrărilor la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, finalizarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej, finalizarea Așezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și a încă două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești, mutarea cursurilor Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița în spațiul propriu, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti, deschiderea unui magazin de cărți și obiecte bisericești la Bistrița și finalizarea lucrărilor de restaurare la biserica monument istoric din Lujerdiu, ctitorită de Mihai Viteazul”, conform comunicatului de presă.

De asemenea, a fost amintită seria de manifestări religios-culturale şi editoriale propuse pentru a marca 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Eparhiale, 100 de ani de la reînvierea publicației Renașterea și o jumătate de secol de la ridicarea Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului la rangul de Arhiepiscopie și alegerea primului episcop vicar.

Mai multe detalii despre realizările din anul 2022, precum și despre cele aflate în derulare: Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022

 

Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă

Conform Statutului de organizare al Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe o perioadă de 4 ani. Numărul total al membrilor este de 30, dintre care 10 clerici şi 20 mireni. Preşedintele Adunării Eparhiale este chiriarhul locului, iar episcopul-vicar este membru de drept al Adunării, cu vot deliberativ.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...