Recomandare de carte: Propovăduirea Evangheliei în Era Digitală (Pr. Liviu Vidican Manci)

Pr. Liviu Vidican Manci, Propovăduirea Evangheliei în Era Digitală. Impactul catehezei și al predicii asupra „generației digitale” prin utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicării, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2020.


 În zilele noastre, dezvoltarea tehnologiilor și a mijloacelor media, a adus cu sine noi provocări în ceea ce privește pastorația. Contextul pandemic pe care îl traversăm a făcut ca acest sector al comunicării virtuale, să devină o alternativă, „fezabilă” după unii, la comunicarea directă, preferată datorită faptului că nu implică riscul contaminării.

În acest context, Biserica Ortodoxă a fost ea însăși chemată să dezvolte noi mijloace de propovăduire. A ajuns să apeleze la platforme media și la ceea ce se numește în limbajul contemporan ,,social media”. Lucrarea părintelui Liviu Vidican Manci, lector universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și directorul Seminarului din aceeași localitate, ce conține cel de-al doilea doctorat al autorului, susținută cu câteva luni înainte de declanșarea pandemiei și publicată în perioada în care restricțiile se mai relaxaseră, s-a dovedit una de-a dreptul vizionară.


Propovăduirea Evangheliei în Era Digitală (Pr. Liviu Vidican Manci) poate fi achiziționat AICI.


Segmentată în două părți mari, dintre care una teoretică (p. 23-143), iar cea de-a doua constând din 3 studii de caz (p. 153-224), aceasta aduce în atenție o vastă bibliografie constând cu precădere din lucrări străine (p. 233-246) și recente. Este prefațată de cuvântului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei (p. 9-10), care ține să sublinieze că:

„În era digitală este nevoie de un discurs convingător, pregătit și care vine din inimă. Predicatorul absolut este Domnul Iisus Hristos, despre care Sfântul Evanghelist spune că îi învăța pe oameni „ca Unul care are putere, iar nu cum îi învățau cărturarii lor” (Matei 7, 29).

Este de prisos să mai adăugăm că în era digitală discursul auzit sau citit este într-o competiție puternică cu imaginea. Imaginea bună sau rea inundă spațiul și le este oferită oamenilor prin televizor, prin internet sau prin telefonul mobil. Imaginile sunt percutante și seducătoare”. (p. 9).

Cuvântul de binecuvântare este urmat de ampla introducere a părintelui autor (p. 11-20), care, pe lângă aspectele tehnice și metodologice, ține să vorbească și despre tinerii de astăzi și provocările cărora aceștia sunt chemați să le facă față. Dânsul ține să arate că:

„Într-o lume eterică, volatilă, ecranată, a întâlnirii mijlocite de instrumente ultra-performante, își duc viața majoritatea tinerilor, dar nu numai. Aici își petrec cea mai mare parte a timpului liber și, prin acest mediu, simt că pot comunica mai bine, învăța mai bine, într-un cuvânt, pot performa. În ce privește divertismentul, mediul on-line e de neegalat. În aceeași măsură se știe că virtualul comportă și aspecte întunecate, periculoase chiar. Înțelegerea corectă a cuvintelor rostite de Mântuitorul și adresate nouă tuturor ar putea să fie o cale de urmat: „Și pe acestea să le faceți, nici pe celelalte să nu le lăsați” (Mt. 23, 23). Păstrând tonalitatea, Sfântul Apostol Pavel spunea: „tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii” (1 Corinteni 9, 22). Cu alte cuvinte, ar trebui să încercăm, în locul respingerii „lumii noi”, o imersiune spre comprehensiune și o „botezare” spre mântuirea noastră și a tinerelor generații”. (p. 11).

Cu aceste gânduri pornește la drum părintele Vidican. Își clarifică conceptele (p. 23-57), arată care este diferența dintre Web și Internet, vorbește despre diferitele categorii de „digital” (natives, și imigrants) și elementele lor definitorii, trece în revistă stadiul actual al cercetării (p. 58-75) și vorbește despre religie în era digitală (p. 76-93) și despre modul în care diferitele Biserici și denominațiuni creștine s-au raportat și se raportează la tehnologie. Apoi, trece în revistă activitatea din acest areal a Bisericii Ortodoxe Române, accentuând cu precădere rolul diasporei în acest sens. Urmează concluziile părții teoretice, ce vin să fixeze cele prezentate anterior și studiile de caz, dedicate modului în care activitatea catehetică poate fi adaptată pentru „digital natives”, în așa fel încât aceasta să fie utilă și să ofere și potențiale sfaturi și direcții. În partea conclusivă, după ce trece analizează rezultatele studiilor de caz, părintele Liviu Vidican vine să pledeze pentru diversificarea activității catehetice și gruparea ei pe categorii de vârstă. Dânsul subliniază că:

„O altă concluzie importantă, care se oferă ca direcție de cercetare pentru viitoarele proiecte din Biserica Ortodoxă Română, constă în concentrarea atenției, obligatoriu, pe eșantioane de vârstă. Subiectul 4 are definit obiectivul foarte clar: „Y2AM helps introduce youth and young adults to Christ”, cu alte cuvinte, publicul țintă îl reprezintă adolescenții și tinerii. Imaginile, tipul de abordare, de limbaj, muzica, toate ne spun că nu-și dorește alt tip de public”. (p. 229).

Dedicată unui subiect de relevanță primordială pentru spațiul teologic și cel social, cea de-a doua lucrare de doctorat a părintelui Liviu Vidican Manci se constituie așadar, într-o frumoasă și valoroasă contribuție cu caracter vizionar și de-a dreptul „profetic”, ce vine să provoace la discuții, să vorbească prin intermediul datelor și să ofere alternative fezabile pentru pastorația viitorului.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Recomandare de carte: Propovăduirea Evangheliei în Era Digitală (Pr. Liviu Vidican Manci)
Loading
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/maxim-morariu/" target="_self">Protos. Maxim Morariu</a>

Protos. Maxim Morariu

Doctor în teologie al Faculății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (Summa cum laude) și doctor în științe sociale al Universității Pontificale Angelicum din Roma (Summa cum laude). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie) și un masterat în ,,Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”, în cadrul facultăţii menţionate, Facultatea de Istorie și Filosofie, nivel licență (2014), și masteratul în ,,Istoria Europei de Sud-est” (2016), Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva, 2018), și a studiat la Universitățile din Kosice, Graz, Belgrad, precum și la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma, Italia. A publicat, editat, coordonat sau tradus nu mai puțin de 32 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate. Este membru editorial a 8 reviste de specialitate (2 indexate Web of Science), membru fondator și redactor-șef al Revistei Astra Salvensis, recunoscută la nivel internațional, secretar științific al Despărțământului „Vasile Moga” al ASTREI Sebeș și al Centrului de Studii „Ioan Lupaș” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud). Ca om de radio realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița) și colaborează cu portalul doxologia.ro. Începând cu anul 2022 este de asemenea eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert, Quebec (Canada).
Mai multe din Cărți vechi și noi
Pr. Spyridon Bailey, Călătorie în Muntele Athos

Pr. Spyridon Bailey, Călătorie în Muntele Athos

Pr. Spyridon Bailey, Călătorie în Muntele Athos, traducere monahia Xenia Hurmuzache, Editura Crimca, Suceava, 2023, 267 p. Despre Muntele Athos sau Sfântul Munte, cum este numit cel mai adesea în limbajul nostru curent, există în limba română o literatură...

Frumuseţea vieţuirii întru Biserică

Frumuseţea vieţuirii întru Biserică

În cadrul evenimentelor dedicate Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei, la împlinirea a 75 de ani, remarcăm apariția volumului „Liturghie și cultură. Perspective la timpul prezent”, îngrijit de Preasfințitul Benedict Bistrițeanul și apărut la Editura Renașterea. În...

Ciprian Vidican, Jurnal biblic

Ciprian Vidican, Jurnal biblic

Ciprian Vidican, Jurnal biblic, Ed. Limes, Florești, 2018. Jurnalul biblic al lui Ciprian Vidican1 se deschide în anul 2001, când autorul avea 23 de ani, cu o afirmaţie cu aer definitiv: „Am numărat azi-dimineaţă spiritele pe care le admir cu adevărat din istoria...

„Ortodoxia în Occident. 10 convertiri” O carte care luminează

„Ortodoxia în Occident. 10 convertiri” O carte care luminează

Tot mai mult şi tot mai des auzim sau întâlnim în spaţiul public sau privat – în ţară şi în afara ei – români care încă au reţineri sau chiar o anumită jenă în a-şi afirma apartenenţa naţională. Dacă-ţi exprimi nedumerirea are pregătit sacul cu „argumente”. Desigur că...

Hristos în Liban. De la Moise la palestinieni

Hristos în Liban. De la Moise la palestinieni

Virgil Gheorghiu, Hristos în Liban. De la Moise la palestinieni, traducere din limba franceză de Valentin Vesa, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2009, 181 p. Asistăm neputincioși de câţiva ani la exodul masiv al creștinilor din Orientul Mijlociu spre ţările Europei în...

Sfântul Vasile cel Mare, Omilii la Facerea Omului. Omilii despre Rai

Sfântul Vasile cel Mare, Omilii la Facerea Omului. Omilii despre Rai

Sfântul Vasile cel Mare, Omilii la Facerea Omului. Omilii despre Rai, traducere din limba greacă de Ierom. Lavrentie Carp, Referent științific prof. dr. Mihaela Paraschiv, Doxologia, Iași, 2010, 100 pp. Am fost obișnuiți ca traducerile din Sfinții Părinți să fie...