Regal cultural la Zalău

de | dec. 11, 2015

În seara zilei de joi, 10 decembrie 2015, în sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură și Artă a județului Sălaj din Zalău a avut loc o nouă întâlnire în cadrul seriei de conferințe “Glasul Bisericii în cetate”, organizate de Episcopia Sălajului. Auditoriul a avut privilegiul de a avea ca invitat pe domnul academician prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai. Domnia sa a susținut conferința cu tema “Reforma religioasă și românii transilvăneni”.

La finalul conferinței domnul academician Ioan-Aurel Pop a oferit autografe celor prezenți.

Domnul academician Ioan-Aurel Pop este doctor în istorie din anul 1989 având ca temă de cercetare teza intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI”. Din 1993 deține funcția de director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca. Între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York.În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române. Începând cu anul 2012, domnia sa este rectorul celei mai mari universități din România – Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Seara a continuat la biserica Sfântul Ierarh Nicolae cu un concert de colinde. Au deschis colinda grupul de colindători ai Liceului de Artă Ioan Sima din Zalău, coordonați de către domnul profesor Titus Câmpean și doamna profesor Rodica-Pop Seling. De asemenea, un recital de colinde a susținut și interpretul de muzică populară Flaviu Pop.

În continuare, Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului a susținut un regal de colinde și doine românești.

Și de această dată biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de oameni prezentă la eveniment.

Corala bărbătească „Armonia” a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea la iniţiativa Pr. Arhid. Asist. Univ. Iulian Dumitru. Din anul 2003, aflându-se sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, corala Armonia, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, susţine nenumărate concerte în ţară şi străinătate. Corala bărbătească ortodoxă Armonia abordează un repertoriu diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice şi monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.

Vocile puternice, melodioase, cu un timbru aparte bisericesc, puse în valoare individual sau în cor, s-au reunit în mod fericit, astfel că desemnarea Coralei Armonia, în iulie 2014, drept cel mai bun cor bărbătesc din lume, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului World Choir Games, desfăşurat la Riga, în Letonia, nu a fost o surpriză. A fost un titlu binemeritat, care a reconfirmat profesionalismul corului, medaliat deja la festivalurile din Cincinatti (SUA) şi Graz (Austria) şi, totodată, o recunoaştere internaţională a frumuseţii muzicii româneşti.

În această perioadă, premergătoare a sărbătorii Nașterii Domnului, corala Armonia desfășoară un turneu național, prilej cu care a încântat și inimile zălăuanilor prezenți la această seară unde totul a fost la superlativ.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Duminică, 21 iulie 2024, comunitatea euharistică din Zagra l-a primit pe noul său păstor duhovnicesc, în persoana Părintelui Vălean Ioan Grigore, după ce Părintele Ioan Dâmbu s-a pensionat, începând cu data de 1 iulie, în urma unei slujiri de aproape jumătate de veac...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...