„Reîntoarcerea la tradiții”, eveniment ancorat în satul tradițional de altădată

de | iun. 16, 2021 | Cultură

Clujenii au avut parte săptămâna trecută de două întâlniri pline de emoție cu muzica tradițională, în cadrul spectacolului „Reîntoarcerea la tradiții”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT). Evenimentul, al cărui invitat special a fost Grigore Leșe, s-a desfășurat la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, dar și la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea.

Prima întâlnire a avut loc joi seara, 10 iunie a.c, la Casa de Cultură a Studenților, când sute de clujeni, după o lungă perioadă în care organizarea unor spectacole de folclor nu fost posibilă,  s-au reîntâlnit cu muzica instrumentală și vocală, dar și cu jocurile tradiționale. Evenimentul a debutat cu o prelucrare folclorică „De strigat” de Tudor Jarda, un important reprezentant al școlii clujene de compoziție, un fin cunoscător și un mare iubitor al folclorului autohton, în interpretarea Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș. Apoi, în prima parte a spectacolului, membrii orchestrei au adus în scenă trei suite de jocuri populare instrumentale de pe Valea Someșului Mic, din subzona Huedin – Munții Vlădeasa și din Câmpia Transilvaniei, prezentate într-o formulă instrumentală de tip grup tradițional. Totodată, în scenă a evoluat Mariana Morcan, reprezentantă a cântecului din zona de munte a județului Cluj, solistă a Orchestrei „Cununa Transilvană”.

După acest moment, spectatorii au vizionat filmul documentar etnografic „Valenţe sacre ale pâinii în tradiţia populară – Prescura”, realizat în acest an în localitatea Negreni de echipa instituției, în cadrul unui proiect de cercetare și promovare a obiceiurilor și tradițiilor.

În partea a doua, publicul clujean s-a bucurat de invitatul special, Grigore Leșe, acompaniat de Orchestra „Cununa Transilvană”, care de aproape cinci decenii propune o altă abordare a folclorului, prin întoarcerea la origini. Horile sale au fost foarte apreciate de public, care a cântat alături de artist. Cu această ocazie, invitatul a prezentat volumul „Chipurile umilinței. Amintiri, destăinuiri, mărturii”, Grigore Lese în dialog cu Răzvan Bucuroiu, apărut anul trecut la editura „Lumea credinței” și a vorbit despre unele etape din viața și cariera sa.

Un alt moment deosebit a fost prezența jucăușului clujean Ioan Moldovan din Berchieșu, desemnat „Tezaur Uman Viu” de Ministerul Culturii, alături de soția sa, Elena. Împreună cu membrii grupului „Jijicanii”, coordonatori și instructori Corina Cristuțiu și Daniel Rusu, cei doi au jucat acompaniați de grupul instrumental „Lia Pop” din Frata.

La finalul spectacolului, managerul CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, a mulțumit publicului și tuturor artiștilor prezenți și i-a înmânat invitatului special o „Diplomă de onoare”, „în semn de aleasă prețuire și înaltă apreciere pentru munca neobosită și rezultatele excepționale obținute în nobila activitate de promovare a culturii tradiționale românești, în țară și peste hotare”.

Prezent la eveniment a fost și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care a luat cuvântul și i-a felicitat pe organizatori și pe artiști. Totodată, a adresat câteva gânduri legate de satul românesc și de modul în care credința se împletește armonios cu tradiția populară.

Pentru a-i apropia pe tineri de tradițiile populare și pentru a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc, organizatorii au oferit acces gratuit la eveniment unor elevi și studenți de la Seminarul Teologic Ortodox și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din oraș, dar și unor membri din cadrul Asociației „De la lume adunate și-napoi la lume date”. Acțiunea  a avut loc în cadrul proiectului „Educație prin cultură – Zestrea tradițiilor clujene”, urmând ca și pe viitor astfel de bilete gratuite să ajungă la tineri din Cluj-Napoca.

Cea de-a doua întâlnire a încununat sâmbătă după-masă, 12 iunie a.c., manifestările propuse de Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, în cadrul evenimentului cultural „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Spectacolul, care s-a bucurat de aceeași distribuție, s-a desfășurat într-un decor natural, în curtea instituției de cultură. Muzica tradițională a fost foarte apreciată de cei care au trecut pragul muzeului, alături de localnici, dar și de alți iubitori de muzică tradițională, mulți veniți din județele învecinate special pentru eveniment. Spectacolul  a marcat și finalul expoziției „Iconari clujeni în expoziție la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, organizată de CJCPCT Cluj în perioada 12 mai – 12 iunie a.c., în sălile Casei Albe din incinta complexului muzeal.

La final, managerul CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș a mulțumit publicului, artiștilor prezenți, dar și directorului Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, domnul Eduard Boboc, pentru buna colaborare. La rândul său, directorul muzeului a adresat mulțumiri oaspeților și și-a manifestat dorința ca astfel de proiecte culturale, derulate de cele două instituții de cultură, să continue.

Foto: CJCPCT Cluj

 

 

Ultimele articole

Nașterea lui Iisus Hristos (Pr. Stelian Tofană) P2

Nașterea lui Iisus Hristos (Pr. Stelian Tofană) P2

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.

Mai multe din Cultură
Concurs foto dedicat cimitirelor parohiale din Episcopia Maramureșului

Concurs foto dedicat cimitirelor parohiale din Episcopia Maramureșului

Episcopia Maramureșului și Sătmarului organizează concursul foto „Cimitirul parohial – spațiu sacru, loc al odihnei și comuniunii celor adormiți întru Domnul”. Competiția se adresează parohiilor și mănăstirilor din eparhie și este organizată în cadrul Anului...

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Două cărți dedicate Protopopului Martir Aurel Munteanu și una de istoriografie bisericească vor fi lansate joi la Muzeul Mitropoliei Clujului. Titlurile dedicate protopopului martir sunt apărute la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului: „Protopopul Aurel...

„Ziua Muntelui”, sărbătorită în localitatea clujeană Mărișel

„Ziua Muntelui”, sărbătorită în localitatea clujeană Mărișel

În localitatea clujeană Mărișel are loc, la finalul acestei săptămâni, un eveniment deja  cu tradiție, intitulat „Ziua Muntelui”. Manifestarea, organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Primăria și...