Rembrandt – unul din cei mai faimoși pictori

de | iul. 15, 2022 | Personalitatea zilei, Biografii, Documentare

Rembrandt este unul din cei mai cunoscuți artiști din lume. Pictorul, desenatorul și gravorul  olandez a fost un maestru al tehnicii clar-obscure. este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și peste 2000 desene extrem de valoroase. Numele său apare și în domeniul fotografiei, unde este asociat cu proiecția luminii pe fața unui om astfel încât să rămână un triunghi de umbră, numit Rembrandt.

A trăit în perioada „de aur olandeză”, în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn s-a născut la data de  15 iulie 1606, în Leiden, Olanda. Tatăl său era morar. Rembrandt a fost singurul copil al familiei care a învățat să scrie și să citească într-o școală latină din Leiden.

În timpul studiilor a fost retras din școală pentru a învăța să picteze. Nu se știe dacă și-a mai continuat studiile la această școală sau motivul pentru care a fost retras, cert este că în 1620 îl găsim student la Universitatea din Leiden.  Pentru că demonstra cât de mare este talentul său în domeniul picturii, familia l-a sprijinit financiar să studieze sub mai mulți maeștri. Avea un talent incredibil de a prinde tehnicile care i se predau. A reușit în 6 luni să preia de la maestrul său stilul clar-obscur, pe care l-a perfecționat.

După această ultimă ucenicie, a revenit în orașul natal, unde și-a deschis propriul atelier. În anul 1633, revine în Amsterdam, unde negustorul de artă Hendryck van Uylenburg îi oferă un atelier de lucru.  În acest atelier a realizat prima lucrare care l-a propulsat drept mare artist: „Lecția de anatomie a doctorului Tulp”, o lucrare remarcabilă prin care Rembrandt intră în galeria şi în cercurile marilor pictori olandezi. De aici înainte, oamenii bogați îi cereau portrete și alte opere la comandă.

S-a căsătorit cu o fată cu stare, însă viața lui de familie a avut multe tragedii, care i-au afectat întreaga viață. Primii trei copii mor, după care și soția sa se îmbolnăvește de tuberculoză și trece la cele veșnice. Doar un singur copil a mai rămas din cei născuți cu prima soție.  Și chiar și acesta, a trecut la cele veșnice înaintea lui.

După acest lanț de tragedii a devenit retras.  Îi plăcea să colecționeze curiozități. Piese scumpe de artă și alte artefacte, care, după cum știm și astăzi, sunt foarte scumpe.  Mai târziu, când țara a ajuns în criză economică, în anul 1656 și pictorul Rembrandt făcea parte din cei care au ajuns la faliment. A fost nevoit să-și vândă colecția sa de artă pentru recuperarea datoriilor.

Spre sfârșitul vieții artistul a trăit cu multe griji și în sărăcie, însă cu toate acestea găzduia tineri dornici să învețe de la el. Și cu toate dificultățile pe care le-a întâmpinat în viață, a rămas același artist de valoare. Necazurile nu l-au oprit din a persevera în drumul său de artist renumit.

Rembrandt a trecut la cele veșnice în data de 14 octombrie 1669 în casa sa modestă din Amsterdam. Calitatea operelor sale nu poate fi tăgăduită. Fie că este vorba de pictură, gravură sau desene ochiul nu poate decât să rămână încântat. Mai mult, deși a făcut ucenicie pentru a învăța să picteze, specialiștii presupun că desenele în cărbune sunt rezultatul spiritului său autodidactic.

 

Surse:

Louis Viardot, An illustrated History of the Painters of All Schools, Sampson Low. Marston, Searle & Rivington (London), J.B. Lippincot & Co (Philadelphia), 1877, pp. 330-334.

https://www.britannica.com/biography/Rembrandt-van-Rijn/First-Amsterdam-period-1631-1635-36

https://www.rador.ro/2021/07/15/portret-rembrandt-si-universul-sau-clar-obscur-3/

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Rembrandt - unul din cei mai faimoși pictori
Rembrandt - unul din cei mai faimoși pictori
/

Ultimele articole

Maria Cella Delavrancea (15 decembrie 1887 – 9 august 1991)

Maria Cella Delavrancea (15 decembrie 1887 – 9 august 1991)

Cella Delavrancea a fost singurul artist român care a asistat la aniversarea propriului centenar. În cei 104 ai săi, a fost înconjurată de personalități precum Brâncuși și George Enescu. A fost prietenă apropiată cu Regina Maria și Ion Luca Caragiale.A trăit secolul...

Roald Amundsen – primul om care a ajuns la Polul Sud

Roald Amundsen – primul om care a ajuns la Polul Sud

Explorator norvegian al zonelor polare. A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (în 1911). De asemenea, a fost primul navigator care a reușit să traverseze Pasajul de nord-vest. Astăzi vom vorbi despre Roald Amundsen. S-a născut într-o familie norvegiană de...

William Hanna – omul care a creat desenele copilăriei noastre

William Hanna – omul care a creat desenele copilăriei noastre

Animator, scenarist și producător de desene animate american de origine irlandeză, ale cărui personaje au fost urmărite de milioane de fani din întreaga lume o mare parte a secolului al XX-lea. Astăzi vom vorbi despre William Hanna. S-a născut la data de 14 iulie 1910...

Iulius Cezar – cel care a declanșat Imperiul

Iulius Cezar – cel care a declanșat Imperiul

Iulius Caesar este unul din cei mai faimoși generali ai istoriei. De asemenea activitatea sa politico-militară a schimbat istoria imperiului roman. Chiar dacă el nu a fost niciodată încoronat împărat, tipul său de dictatură a deschis calea monarhiei romane. Până la...