Rembrandt – unul din cei mai faimoși pictori

Rembrandt este unul din cei mai cunoscuți artiști din lume. Pictorul, desenatorul și gravorul  olandez a fost un maestru al tehnicii clar-obscure. este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și peste 2000 desene extrem de valoroase. Numele său apare și în domeniul fotografiei, unde este asociat cu proiecția luminii pe fața unui om astfel încât să rămână un triunghi de umbră, numit Rembrandt.

A trăit în perioada „de aur olandeză”, în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn s-a născut la data de  15 iulie 1606, în Leiden, Olanda. Tatăl său era morar. Rembrandt a fost singurul copil al familiei care a învățat să scrie și să citească într-o școală latină din Leiden.

În timpul studiilor a fost retras din școală pentru a învăța să picteze. Nu se știe dacă și-a mai continuat studiile la această școală sau motivul pentru care a fost retras, cert este că în 1620 îl găsim student la Universitatea din Leiden.  Pentru că demonstra cât de mare este talentul său în domeniul picturii, familia l-a sprijinit financiar să studieze sub mai mulți maeștri. Avea un talent incredibil de a prinde tehnicile care i se predau. A reușit în 6 luni să preia de la maestrul său stilul clar-obscur, pe care l-a perfecționat.

După această ultimă ucenicie, a revenit în orașul natal, unde și-a deschis propriul atelier. În anul 1633, revine în Amsterdam, unde negustorul de artă Hendryck van Uylenburg îi oferă un atelier de lucru.  În acest atelier a realizat prima lucrare care l-a propulsat drept mare artist: „Lecția de anatomie a doctorului Tulp”, o lucrare remarcabilă prin care Rembrandt intră în galeria şi în cercurile marilor pictori olandezi. De aici înainte, oamenii bogați îi cereau portrete și alte opere la comandă.

S-a căsătorit cu o fată cu stare, însă viața lui de familie a avut multe tragedii, care i-au afectat întreaga viață. Primii trei copii mor, după care și soția sa se îmbolnăvește de tuberculoză și trece la cele veșnice. Doar un singur copil a mai rămas din cei născuți cu prima soție.  Și chiar și acesta, a trecut la cele veșnice înaintea lui.

După acest lanț de tragedii a devenit retras.  Îi plăcea să colecționeze curiozități. Piese scumpe de artă și alte artefacte, care, după cum știm și astăzi, sunt foarte scumpe.  Mai târziu, când țara a ajuns în criză economică, în anul 1656 și pictorul Rembrandt făcea parte din cei care au ajuns la faliment. A fost nevoit să-și vândă colecția sa de artă pentru recuperarea datoriilor.

Spre sfârșitul vieții artistul a trăit cu multe griji și în sărăcie, însă cu toate acestea găzduia tineri dornici să învețe de la el. Și cu toate dificultățile pe care le-a întâmpinat în viață, a rămas același artist de valoare. Necazurile nu l-au oprit din a persevera în drumul său de artist renumit.

Rembrandt a trecut la cele veșnice în data de 14 octombrie 1669 în casa sa modestă din Amsterdam. Calitatea operelor sale nu poate fi tăgăduită. Fie că este vorba de pictură, gravură sau desene ochiul nu poate decât să rămână încântat. Mai mult, deși a făcut ucenicie pentru a învăța să picteze, specialiștii presupun că desenele în cărbune sunt rezultatul spiritului său autodidactic.

 

Surse:

Louis Viardot, An illustrated History of the Painters of All Schools, Sampson Low. Marston, Searle & Rivington (London), J.B. Lippincot & Co (Philadelphia), 1877, pp. 330-334.

https://www.britannica.com/biography/Rembrandt-van-Rijn/First-Amsterdam-period-1631-1635-36

https://www.rador.ro/2021/07/15/portret-rembrandt-si-universul-sau-clar-obscur-3/

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Rembrandt - unul din cei mai faimoși pictori
Rembrandt - unul din cei mai faimoși pictori
/
Protoiereul Alexie Toth – sfântul emigranților|EPISCOPUL BENEDICT

Protoiereul Alexie Toth – sfântul emigranților|EPISCOPUL BENEDICT

Credinţa este un dar, o putere și un far călăuzitor, dar este și o căutare permanentă. Ceea ce înseamnă că are un dublu caracter, pe de o parte, este ceva stabil, fix și sigur, iar, pe de altă parte, are o înfăţișare mișcătoare, în sensul unei neliniști, cercetări sau...

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008. Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930...

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....

Cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului va ajunge în România

Cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului va ajunge în România

Pelerinii care vor urca în acest an pe Colina Bucuriei de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, se vor putea închina icoanei „Panaghia Soumela”, cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului. Icoana va fi adusă din Grecia alături...