Micii creștini ai Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca cresc într-un mod frumos datorită implicării părintelui paroh Cristian Baciu care, începând cu toamna anului 2015, a creat Atelierele „Micul Prinț”, un loc dedicat activităților cu cei mici, prin care aceștia își conturează o personalitate curată și sănătoasă, pentru a deveni în viitor adulți responsabili și cu credință în Dumnezeu, capabili de a lua decizii înțelepte.
Însuși părintele paroh a subliniat faptul că societatea are nevoie de astfel de valori, mai ales acum, când răul pare să domine lumea în care trăim: „Dacă privim în lumea contemporană există o propagare a răului și putem observa că prin multe mijloace le sunt insuflate copiilor și tinerilor non-valorile. De aceea este important ca prin mijloace moderne să ne implicăm și noi în insuflarea valorilor creștine pentru a fi formați ca oameni de caracter. De aceea este importantă toată această activitate a copiilor în biserică, întrucât religiozitatea se transmite prin educația non-formală așa cum ne spun pedagogii și psihologii”.
Ateliere „Micul Prinț” au loc în fiecare sâmbătă, între orele 11:00-13:00 și se desfășoară sub forma unor activități interactive, precum: pictură, desen, cântece la chitară, joacă și povești. Acestea sunt coordonate de profesoara de religie Lioara Petruț de la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj. Dânsa a declarat că vine aici în fiecare sâmbătă de dragul copiilor. Deși la locul de muncă lucrează zilnic cu copiii, a ales să își petreacă în mod voluntar și timpul liber în activități dedicate celor mici: „Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii și este o ocazie foarte bună pentru mine să mă implic în comunitate. Aici ne jucăm, pictăm, încercăm să îi facem pe copilași să lege prietenii între ei, le citim povești, în fiecare sâmbătă le povestim despre o sărbătoare care a avut loc în săptămâna precedentă și facem chiar și activități sportive”.
Bogdan Boacă are 36 de ani și este inginer la Compania de Apă din Cluj. Vine des la Biserica „Sfânta Treime” din Cluj, de care aparține, iar pasiunea pentru muzică a decis să o împărtășească și celor mici, pentru că, spune el, sunt mulți copii care ar vrea să studieze un instrument însă orele sunt de multe ori scumpe și nu toți își permit: „Cred că e important ca și noi să facem ceva pentru comunitate, nu doar preotul și biserica. Copiilor le place muzica dacă există persoana care să le deschidă ochii înspre ea și le plac și instrumentele. Sunt mulți care ar vrea să studieze un instrument, însă poate că orele sunt scumpe și instrumentele sunt scumpe”.
Aflându-ne în Postul Mare, copiii se concentrează acum pe realizarea icoanelor pe sticlă și a ouălor încondeiate. Cei mici își vor prezenta creațiile părinților și întregii comunități în ziua de Florii, când vor organiza o expoziție: „De praznicul Intrării Domnului în Ierusalim dorim să organizăm o expoziție a lucrărilor pe care le-au realizat copiii și apoi fiecare își va duce acasă iconița pentru a o păstra amintire”, a precizat părintele paroh Cristian Baciu.
Participarea copiilor de-a lungul anului la activitățile din cadrul Atelierelor „Micul Prinț” va fi răsplătită la finalul anului școlar printr-o excursie la mănăstirile din Arhiepiscopia Clujului.