REPORTAJ | Centrul clujean „Acoperământul Maicii Domnului”, refugiu pentru mamele singure

de | mai 27, 2020 | Societate

Imaginile cu micuţii din orfelinatele româneşti de după 1989 au zguduit o lume întreagă. După acel moment, un cuplu de misionari ortodocşi americani a venit în România, în anul 2001, cu dorinţa de a schimba lucrurile. Au cumpărat o casă pe strada Ovidiu din cartierul clujean Iris, cu scopul de a adăposti aici copiii orfani. Aşa a început povestea Casei de tip familial „Acoperământul Maicii Domnului”.

La început au fost primiţi aici copii abandonaţi în maternităţi şi în spitale. Erau îngrijiţi de personal calificat până când ajungeau în familii, prin adopţie, sau în sistemul de plasament. Timp de câteva luni, în  2005, după schimbarea legislaţiei, Casa de tip familial a fost închisă. Apoi, în colaborare cu Direcţia pentru Protecţia Copilului, s-a dezvoltat programul destinat familiilor aflate în risc de a-şi abandona copiii. De la înfiinţare şi până în prezent au fost susţinuţi de centrul de zi „Acoperământul Maicii Domnului”, în primii ani de viaţă, peste 300 de copii. În cei 15 ani de activitate, Căsuţa poveştilor cum mai este numit acest centru, a devenit pentru multe mame singure şi greu încercate în viaţă un loc de refugiu, atunci când se află în situații de criză, a explicat Mihaela Stâncean, coordonatorul centrului.

Rostul nostru este de a suda relaţia mamă-copil 

Din 2008, Centrul „Acoperământul Maicii Domnului” dezvoltă şi partea de servicii de consiliere pentru reintegrarea socio-profesională a familiei monoparentale. „Rostul nostru este de a suda relaţia mamă-copil şi de a încerca să o ajutăm să-şi dezvolte competenţele parentale”, explică psihologul centrului, Laura Paşca. Potrivit acesteia, unele dintre mame provin din instituţii de ocrotire, fără model parental, cu un istoric al abuzului fizic şi emoţional.

În cele două luni de pandemie, Centrul a fost închis, iar pe multe mame le-a pus în dificultate. Nu au mai avut cu cine să îşi lase copiii pentru a merge la serviciu. Multe dintre ele s-au confruntat şi cu mari probleme financiare, deoarece şi-au pierdut locul de muncă. Cu toate acestea, mamele au fost susţinute de echipa centrului, atât financiar, cât şi cu alimente. Totodată, au urmat sesiuni de terapie online, cu psihologul Laura Paşca, pentru a putea face faţă provocărilor zilnice.

Când iubești cu adevărat, dorești tot binele din lume, nu numai ființei apropiate, ci tuturor oamenilor. Dorești să faci bine, să împrăștii bucurie, să faci surprize plăcute. Un om binevoitor este de folos altora, dar își este folositor și sieși, spune Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, în cartea Repere de morală creștină. Aşadar, a face bine cuiva este cel mai mare bine pe care poți să ți-l faci ție.

Sprijin pentru mamele singure 

Dacă doriţi să le veniţi în ajutor acestor mame singure, care se luptă zilnic pentru a-şi face un rost în viaţă, puteţi dona în Contul deschis la BCR de Centrul de servicii sociale pentru protecţia copilului şi a familiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Cluj-Napoca: RO79 RNCB 0106 0016 6873 0006. Totodată, puteţi trimite pachete alimentare cu produse neperisabile la centrul de pe str. Ovidiu nr. 27. Pachetele vor ajunge în cel mai scurt timp la mamele care se străduiesc să supravieţuiască în această perioadă dificilă.

 

REPORTAJ | Centrul clujean „Acoperământul Maicii Domnului”, refugiu pentru mamele singure

 
 
00:00 / 15:12
 
1X
 

Ultimele articole

Părintele Sofian Boghiu – un practicant al rugăciunii isihaste

Părintele Sofian Boghiu – un practicant al rugăciunii isihaste

Personalitate importantă a monahismului românesc contemporan, părintele arhimandrit Sofian Boghiu, născut la 7 octombrie 1912 în Cuconeștii Vechi, județul Bălți și decedat la 14 septembrie 2002, înscrie cu cinste nu doar o pagină în istoria artei bisericești românești...

Patriarhul Justin Moisescu

Patriarhul Justin Moisescu

Cel asupra căruia vă propun să poposim în minutele următoare este cel de-al patrulea patriarh, părintele Justin Moisescu. Urmașul lui Justinian Marina în scaunul patriarhal, s-a născut la data de 5 martie a anului 1910, în localitatea Cândești din județul Argeș. A...

7 octombrie – Sfinții Mari Mucenici Serghie şi Vah

7 octombrie – Sfinții Mari Mucenici Serghie şi Vah

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, Sfinții Mucenici Iulian Preotul și Chesarie Diaconul († 303 – 305), Sfântul Mucenic Polihronie (sec. IV). Sfinţii Serghie şi Vah au trăit pe vremea împăratului Maximian (286-305), de...

Mai multe din Societate
Două noi spitale clujene vor beneficia de dotări din fonduri europene

Două noi spitale clujene vor beneficia de dotări din fonduri europene

Două noi spitale clujene au obținut, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, importante sume de bani din fonduri europene pentru achiziționarea aparatelor medicale și echipamentelor de protecție necesare în lupta cu COVID-19. Finanțate în cadrul Programului...