REPORTAJ | Centrul clujean „Acoperământul Maicii Domnului”, refugiu pentru mamele singure

de | mai 27, 2020

Imaginile cu micuţii din orfelinatele româneşti de după 1989 au zguduit o lume întreagă. După acel moment, un cuplu de misionari ortodocşi americani a venit în România, în anul 2001, cu dorinţa de a schimba lucrurile. Au cumpărat o casă pe strada Ovidiu din cartierul clujean Iris, cu scopul de a adăposti aici copiii orfani. Aşa a început povestea Casei de tip familial „Acoperământul Maicii Domnului”.

La început au fost primiţi aici copii abandonaţi în maternităţi şi în spitale. Erau îngrijiţi de personal calificat până când ajungeau în familii, prin adopţie, sau în sistemul de plasament. Timp de câteva luni, în  2005, după schimbarea legislaţiei, Casa de tip familial a fost închisă. Apoi, în colaborare cu Direcţia pentru Protecţia Copilului, s-a dezvoltat programul destinat familiilor aflate în risc de a-şi abandona copiii. De la înfiinţare şi până în prezent au fost susţinuţi de centrul de zi „Acoperământul Maicii Domnului”, în primii ani de viaţă, peste 300 de copii. În cei 15 ani de activitate, Căsuţa poveştilor cum mai este numit acest centru, a devenit pentru multe mame singure şi greu încercate în viaţă un loc de refugiu, atunci când se află în situații de criză, a explicat Mihaela Stâncean, coordonatorul centrului.

Rostul nostru este de a suda relaţia mamă-copil 

Din 2008, Centrul „Acoperământul Maicii Domnului” dezvoltă şi partea de servicii de consiliere pentru reintegrarea socio-profesională a familiei monoparentale. „Rostul nostru este de a suda relaţia mamă-copil şi de a încerca să o ajutăm să-şi dezvolte competenţele parentale”, explică psihologul centrului, Laura Paşca. Potrivit acesteia, unele dintre mame provin din instituţii de ocrotire, fără model parental, cu un istoric al abuzului fizic şi emoţional.

În cele două luni de pandemie, Centrul a fost închis, iar pe multe mame le-a pus în dificultate. Nu au mai avut cu cine să îşi lase copiii pentru a merge la serviciu. Multe dintre ele s-au confruntat şi cu mari probleme financiare, deoarece şi-au pierdut locul de muncă. Cu toate acestea, mamele au fost susţinute de echipa centrului, atât financiar, cât şi cu alimente. Totodată, au urmat sesiuni de terapie online, cu psihologul Laura Paşca, pentru a putea face faţă provocărilor zilnice.

REPORTAJ | Centrul clujean „Acoperământul Maicii Domnului”, refugiu pentru mamele singure

Când iubești cu adevărat, dorești tot binele din lume, nu numai ființei apropiate, ci tuturor oamenilor. Dorești să faci bine, să împrăștii bucurie, să faci surprize plăcute. Un om binevoitor este de folos altora, dar își este folositor și sieși, spune Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, în cartea Repere de morală creștină. Aşadar, a face bine cuiva este cel mai mare bine pe care poți să ți-l faci ție.

Sprijin pentru mamele singure 

Dacă doriţi să le veniţi în ajutor acestor mame singure, care se luptă zilnic pentru a-şi face un rost în viaţă, puteţi dona în Contul deschis la BCR de Centrul de servicii sociale pentru protecţia copilului şi a familiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Cluj-Napoca: RO79 RNCB 0106 0016 6873 0006. Totodată, puteţi trimite pachete alimentare cu produse neperisabile la centrul de pe str. Ovidiu nr. 27. Pachetele vor ajunge în cel mai scurt timp la mamele care se străduiesc să supravieţuiască în această perioadă dificilă.

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
REPORTAJ | Centrul clujean „Acoperământul Maicii Domnului”, refugiu pentru mamele singure
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni, iunie – iulie a examenului național de bacalaureat 2024, sunt programate în intervalul 17 - 27 iunie. Probele se vor desfășura potrivit următorului calendar: 17 - 19 iunie: Evaluarea competențelor...

Festivalul Alimentului, la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7 iunie 2024, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, a XI-a ediție a Festivalului Alimentului, eveniment ce aduce în prim-plan talentele și abilitățile...

Înscrieri pentru Bootcamp STS 2024

Înscrieri pentru Bootcamp STS 2024

Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță deschiderea înscrierilor pentru cea de-a treia ediție a Bootcamp STS, școala de vară IT&C dedicată studenților din facultățile cu profil tehnic din România, din anii II și III. Evenimentul se va desfășura și în acest an...