REPORTAJ: Hramul celei mai vechi biserici ortodoxe din Cluj-Napoca

de | iun. 20, 2016

De praznicul Sfintei Treimi, cea mai veche parohie ortodoxă din Cluj-Napoca și-a serbat hramul. Atmosfera la Biserica monument istoric „Sfânta Treime” a fost cu adevărat de sărbatoare, atât biserica cât și curtea fiind însuflețite de prezența credincioșilor în număr foarte mare luni, 20 iunie, la Sfânta Liturghie.

IMG_2080Special a fost și cuvântul rostit de părintele profesor Stelian Tofană, invitatul special al sărbătorii, care le-a amintit credincioșilor de importanța pe care o are pentru ei ziua de astăzi, hramul bisericii lor dar și praznicul Sfintei Treimi și lucrarea Treimii în viața noastră.

 

„Misterul Sfintei Treimi este o taină în care cu greu putem pătrunde. Dar dincolo de a putea pătrunde Sfânta Treime, ce este important pentru noi cei de astăzi este să ne rugăm Persoanelor Sfintei Treimi, ca să ne miluiască, să ne ocrotească și să ne curățească de păcatele și neputințele noastre”, a spus părintele profesor Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Părintele profesor Stelian Tofană le-a împărtășit celor prezenți bucuria de a sluji în această biserică în care acum 32 de ani era hirotonit preot. De atunci, pentru dânsul biserica are o însemnătate deosebită, care i-a rămas mereu în memoria sufletului său și în care astăzi a avut bucuria de a sluji alături de preoții acestui locaș, parintele paroh Cristian Baciu și părintele Ioan Jeler, fost protopop de Cluj I. La finalul Sfintei  Liturghii, toți cei prezenți au gustat din vinul și cozonacul pregătit de membrii comunității parohiale.

Istoria Bisericii din Deal

Începuturile acestei biserici se leagă de pătrunderea în Cluj, în secolul al XVIII-lea a câtorva familii de negustori macedo-români, oameni bogaţi, inteligenţi şi determinaţi în a-şi atinge scopurile lor. Marea lor dorinţă a fost aceea de a avea o biserică în care să se roage, cea mai apropiată biserică ortodoxă fiind cea din Someşeni, pe care o frecventau doar la marile sărbători. Astfel, în anul 1788, negustorii Ioan Constantin şi Ienache Mavrodin au înaintat o cerere contelui Adam Teleki, comisarul regal, în care solicitau aprobarea construirii unei biserici ortodoxe în Cluj. Contele a trimis cererea Consiliului oraşului Cluj, care a respins-o la 6 aprilie 1789, motivând că pot construi biserici şi şcoli doar acele confesiuni care au mai avut asemenea instituţii şi mai înainte. În plus, documentul reamintea faptul că o astfel de aprobare pentru construirea unei noi biserici se acordă pentru cel puţin 100 de familii de credincioşi.biserica ok

În urma unei noi cereri şi a recensământului din februarie 1790, în care au fost identificate 129 de persoane ortodoxe, Cancelaria Aulică din Viena, la recomandarea Guvernului, a aprobat, la 14 februarie 1790, ridicarea bisericii. Consiliul orăşenesc a formulat un protest în care critica autorizaţia drept un act menit să favorizeze întărirea comunităţii româneşti, care a rămas fără efect, aşa încât negustorii ortodocşi au cumpărat pentru biserică o grădină de la poalele viilor din ,,Hajongrad”.

Biserica a fost ridicată între anii 1795-1796, cu ajutorul românilor din Braşov şi Ţara Românească, iar prima Liturghie a fost săvârşită de către preotul Ilie Fulea la sărbătoarea Naşterii Domnului din anul 1796, când lăcaşul a fost sfinţit.

Biserica „Sfânta Treime”, localizată pe strada Bisericii Ortodoxe, Nr. 10 a fost de-a lungul timpului locul în care au poposit mari personalități teologice și culturale.

Biserica are o importanță deosebită pentru Arhiepiscopia Clujului dar și pentru credincioșii clujeni, întrucât aici au fost consemnate evenimente remarcabile, dintre care amintim instalarea Episcopului Vasile Moga în anul 1811, iar apoi, după reînființarea Episcopiei Clujului în decembrie 1921, aici a fost instalat Episcopul Nicolae Ivan.

De peste 220 de ani, o vatră de cultură și spiritualitate

Cu o istorie deosebită, ce se întinde de peste 220 de ani, Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” continuă să fie locul în care se zidesc suflete dar și minți luminate. Prin grija părintelui paroh Cristian Baciu, aici se organizează regulat diverse activități pentru cei mari și cei mici deopotrivă. În fiecare sâmbătă, au loc atelierele pentru copii, care cuprind: activități educative, discuții tematice, pictură pe sticlă, atelier de chitară, lucru manual și jocuri. De asemenea, o dată pe lună se organizează câte o conferință culturală marcantă despre personalități care au avut de-a lungul timpului legătură cu această parohie sau cu activitatea culturală și bisericească a orașului Cluj-Napoca. Nu în ultimul rând, membrii comunității parohiale se gândesc și la cei lipsiți de ajutor, prin pregătirea unei mese calde care este regulat distribuită celor sărmani.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA