REPORTAJ: Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda, locul în care istoria se împletește cu rugăciunea

de | aug. 19, 2016

Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda este, de la an la an, un loc tot mai important de pelerinaj pentru creștinii din întreaga țară, care vin atât să se închine așezământului monahal ocrotit de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cât și să îl comemoreze pe marele voievod Mihai Viteazul, a cărui moarte a avut loc pe câmpia de la Turda, în anul 1601 și unde, acum aproape 40 de ani a fost ridicat monumentul în cinstea lui Mihai Viteazul, unde an de an, cadre militare și religioase oficiază Parastasul pentru sufletul său. Începând din acest an, în care se împlinesc 415 ani de la moartea lui Mihai Viteazul, sărbătoarea de la mănăstirea Mihai Vodă s-a mutat pe ritul calendarului nou, cel Gregorian pe care îl avem în Biserica Ortodoxă Română, astfel că dacă până acum comemoram moartea voievodului la 9 august, începând din acest an, o vom face la 19 august, în ton cu noul calendar.

REPORTAJ:

Sărbatoarea la Mănăstirea Mihai Voda a început astăzi, 19 august 2016, în jurul orei 9:00, cu Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, alături de care a slujit un numeros sobor de preoți împreună cu arhidiaconul Claudiu Grama, consilier pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului.

Slujba s-a desfășurat pe Altarul de vară al mănăstirii, în prezența a sute de credincioși și a numeroase oficialități locale și județene, a prefectului județului Cluj, Gheorghe Vușcan, a numeroși primari și oficialități militare. Cu toții cu asistat după aceea la Parastasul în memoria voievodului Mihai Viteazul care a avut loc la monumentul din fața mănăstirii, unde s-a continuat cu depunerea de coroane de flori din partea instituțiilor statului și a instituțiilor turdene, o scenetă pregătită de actorul și omul de cultură Virgil Deceanu,  ai cărei protagoniști au fost preoții Sebastian Zahan și Dorin Sas dar și parada militară.

În cuvantul Înaltpreasfințitului Părinte Andrei dar și al celorlalte oficialități s-a subliniat importanța deosebită a acestui așezământ monahal care reprezintă o împreună slavire adusă pe de o parte lui Dumnezeu si pe de altă parte martirilor și eroilor neamului românesc, care, așa cum spunea și Înaltpreasfințitul Andrei nu au apărat doar pământul românesc ci și credința strămoșească a neamului.

Mănăstirea Mihai Vodă va sărbători anul viitor 15 ani de la punerea pietrei de temelie, ani în care s-au realizat foarte multe lucruri între care se numără și biserica mănăstirii- o copie fidelă a bisericii mănăstirii Mihai Voda din București, ctitorită de însuși domnitorul Mihai Viteazul, dar și corpul de chilii, clopotnița și alte edificii importante.

Manastirea este, așa cum subliniau și oficialitățile prezente astăzi la hramul istoric, un loc care merită să devină un important așezământ de pelerinaj pentru memoria istorică deosebită pe care o păstrează între aceste ziduri ridicate cu osteneală dar cu multă cinste de obștea monahală.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...