Reportaj: Pelerinaj pe urmele Mântuitorului Hristos

de | feb. 22, 2017

În perioada 7-11 februarie 2017, un grup de credincioși ai parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, a avut bucuria de merge în pelerinaj în Țara Sfântă. Grupul de pelerini clujeni au fost întâmpinați în Tel Aviv, pe Aeroportul Ben Gurion, de Gheorghe Tvi, ghidul care avea să le prezinte clujenilor în cele 4 zile de pelerinaj, locurile unde s-a propovăduit în urmă cu peste 2 mii de ani, Evanghelia iubirii și a jertfei, a transmis pentru radio Renașterea Marilena Asănică.

Prima oprire a grupului a fost la Biserica greco-ortodoxă din Lida, oraș antic, patria Sfântului Gheorghe, care adăpostește și mormântul din marmură al Marelui purtător de biruință. A urmat apoi Muntele Măslinilor, locul în care Hristos a petrecut cea mai mare vreme împreună cu ucenicii săi. Aici, se află Capela „Înălțării Domnului”. Tot aici, există și o Mănăstire ortodoxă rusă Eleon cu Biserica cu Hramul „Înălțarea Domnului”, unde o candelă aprinsă veghează mereu piatra care păstrează urma piciorului Maicii Domnului când îl privea pe Fiul ei înălțându-se la cer. Aici, grupul face următoare oprire. Părintele Ciprian Taloș, cel care i-a însoțit pe pelerini, le citește din Evanghelie, aducându-le în suflet o liniște și o bucurie sfântă. Vizitează apoi cu toții, Biserica mare a Înălțării Domnului, unde grupul de pelerini se închină  la icoanele Maicii Domnului și cântă câteva pricesne.

Nu departe de aici, se află o biserică impresionantă, care aparține ordinului carmeliților, denumită „Pater Noster”, biserică ridicată pe locul în care Iisus i-a învățat pe ucenici Tatăl nostru. Aceasta a fost construită pe o peșteră în secolul al IV-lea de Împăratul Constantin.  Peste tot, pe ziduri, pe coridoare și în biserica mare se găsește inscripționată rugăciunea domnească într-o multitudine de limbi. Pelerinii intră în grota de piatră și rostesc împreună Tatăl nostru. Își continuă drumul spre grădina Bisericii Dominis Flevit, sub formă de lacrimă, care amintește de locul în care Domnul a plâns pentru Ierusalim. Nu departe de aici se află Orașul Păcii, locul prin care Învăţătorul şi Păstorul cel Bun intra triumfător, în oraş, cu puţine zile înainte de Sfânta Sa Pătimire. Biserica, în care pelerinii au intrat pentru a se ruga, a fost proiectată de arhitectul Antonio Barluzzi, pentru ordinul monahal franciscan, între anii 1953-1955.

Următorul obiectiv a fost Grădina Ghețimani, locul în care Domnul s-a rugat, a plâns, i-a învățat și i-a îmbărbătat pe ucenici, dar și locul unde a fost trădat și arestat. După un moment de rugăciune, grupul s-a îndreptat spre Biserica Națiunilor, locaș de cult ce a fost construit la iniţiativa călugărilor franciscani, între 1919 şi 1924, după proiectul arhitectului italian Antonio Barluzzi. Se roagă la intrare și apoi vizitează biserica. În fața altarului se află și astăzi piatra pe care Hristos a primit sărutul lui Iuda. Nu departe de aici se află și Bisericii Mormântului Maicii Domnului, semi-îngropată în pământ, în formă de cruce. Sfânta Elena a zidit o biserică deasupra Mormântului gol al Maicii Domnului, între anii 325 şi 337, pe care, în anul 614, perşii au distrus-o. Peste timp, prin secolul al XI-lea, cruciaţii au ridicat altă biserică, ce se păstrează şi în zilele noastre. Pelerinii urcă în biserică, unde zăbobesc pentru câteva minute, coborând apoi la locul unde se află mormântul Maicii Domnului. Aici, grupul de pelerini din Cluj este întâmpinat de părintele Antonie, care le oferă îndemnuri duhovnicești. Pornesc cu toții apoi spre Biserica Catolică Adormirea Maicii Domnului, cunoscută sub numele Hagia Sion, construită de benedictinii germani în anul 1906. A doua zi de dimineață pelerinii au mers în Piața Ieslei, unde se află Biserica Nașterii Domnului.  Se opresc în fața icoanei Maicii Domnului Betleemița, pentru câteva clipe de rugăciune. Îngenunchesc apoi cu evlavie și la steaua nașterii. Se pregătesc din nou de drum. Se opresc la Biserica „Sfânta Ecaterina”, o biserică romano-catolică, construită peste peșterile de sub biserică. Coboară apoi, prin coridoarele de piatră, spre „Capela Inocenților”, a pruncilor omorâți de Irod cel Mare și se opresc pentru câteva clipe și la mormântul Fericitului Ieronim și în camera de lucru unde el a tradus pentru prima dată Vechiul Testament din limba ebraică, în limba latină.

La numai 300 de metri de Biserica Nașterii Domnului se află o biserică mică, „Grota Laptelui”, aflătă sub purtarea de grijă a călugarilor franciscani. Acesta este locul unde s-a oprit Maica Domnului cu Pruncul în noaptea în care Dreptul Iosif a primit porunca de la înger să părăsească Betleemul și să fugă în Egipt, spre a scăpa de mânia lui Irod. În această grotă ar fi stat ei în răstimpul dintre Nașterea Pruncului și Fuga în Egipt. De aici, pelerinii s-au îndreptat spre locul Cinei celei de Taină. Fac un mic popas și ascultă relatările ghidului, iar Părintele Ciprian le citește din Evanghelie momentul Cinei celei de Taină. Coboară apoi la parter, unde se află Mormântul lui David. Se reculeg pentru câteva clipe în fața Porții Sfântului Ștefan și pornesc pe Drumul crucii, de la ruinele Cetății Romane Antonia, până pe Golgota la Biserica Sfântului Mormânt. Se opresc la toate cele 14 popasuri, marcate cu plăcuțe și retrăiesc durerea și povara lui Hristos, ascultând Evangheliile, citite de părintele Ciprian Taloș.

În următoarea zi urcă, iar spre Ierusalim, pentru a ajunge la Ein Karem, aflat în apropierea cetății, locul unde s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul și unde s-a ridicat o biserică catolică.  După ce vizitează biserica, se opresc la Izvorul satului, locul unde s-ar fi oprit Maica Domnului în drumul ei spre Grădina Elisabetei, aflată pe una dintre aceste coline. Pe drumul ce se îndreaptă spre Ierihon, dinspre Ierusalim, la numai 20 de kilometri, se află Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul. Aici, pelerinii intră în biserică și citesc împreună Acatistul Sfântului, închinăndu-se apoi la moaștele sale. Urcă apoi și la peștera aflată deasupra mănăstirii, în care Sfântul Ilie Tesviteanul, potrivit tradiției s-a ascuns atunci când era căutat de soldații regelui Ahab. Se închină la icoana acestuia. De aici, pornesc spre Râul Iordan, unde cântă împreună „În Iordan botezându-Te, Tu Doamne!”, iar părintele Ciprian îi stropește cu apă sfințită. Coboară apoi spre Ierihon, cel mai vechi oraș din lume, orașul palmierilor. Aici li se povestește istoria sa zbuciumată, amintindu-și din Evanghelii despre vindecarea orbului din Ierihon. De aici merg spre Mănăstirea Ortodoxă din Carantania, de pe Muntele Ispitirii, loc ce amintește de ispitirea Mântuitorului după postul 40 de zile, ținut mai înainte de a începe să propovăduiască Împărăția lui Dumnezeu.

O bucurie deosebită a fost pentru pelerini vizitarea Așezământului Românesc de la Ierihon. În biserică, pelerinii au fost întâmpinați de părintele care slujește aici, care le-a povestit istoria acestei mănăstiri românești din inima Țării Sfinte. Tot în Ierihon, grupul de pelerini clujeni s-a oprit la Mănăstirea Ortodoxă „Sfântul Prooroc Elisei”, care păstrează astăzi „Dudul lui Zaheu”. În următoarea zi, de dimineață au plecat spre Muntele Carmel din apropierea orașului Haifa. Au vizitat Mănăstirea carmelită Stella Maris, loc unde potrivit tradiţiei, s-a retras profetul Ilie atunci când venea pe muntele Carmel. De aici, grupul pleacă spre Grădinile Bahai din Haifa. După un scurt popas la Biserica de pe înălțimea Taborului, pelerinii coboară la Cana, locul primei minuni săvârșite de Mântuitorul, la Nunta din Cana Galileei. Biserica păstrează și astăzi vasele în care apa a fost prefăcută în vin. De aici pleacă cu toții spre Nazaret, oraș al cărui nume vorbește de începutul mântuirii noastre. Printre clădiri înghesuite, pe străduțe înguste, pelerinii ajung la Biserica Buneivestiri, unde se închină pentru câteva clipe. Pelerinajul în Țara Sfântă s-a încheiat cu vizitarea Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhanghel Gavriil”.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...