Reportaj: Tinerii nu sunt doar viitorul, ci prezentul activ și recreativ al Bisericii

de | sept. 14, 2016

Sub sloganul „Iisus Hristos – Bucuria Vieții”, cetatea Bucureștilor a fost în perioada 1-4 septembrie 2016, gazda celei de-a treia întâlniri a tineretului creștin ortodox, după cele de la Baia Mare, respectiv Cluj-Napoca. Peste 2500 de tineri, reprezentând toate Patriarhiile și Bisericile Ortodoxe Autocefale, au dovedit încă o dată faptul că tinerețea este simbol al frumuseții vieții veșnice netrecătoare, vârstă a căutărilor esențiale și perioadă a aspirațiilor către viitor.

Pentru patru zile, capitala României a fost totodată și capitala tinereții, mai mult decât atât, capitala ortodoxiei mereu tinere. Zâmbetele largi și sincere și bucuria la superlativ au fost două dintre ingredientele care au încununat reuniunea tinerilor ortodocși din acest an.

Eparhia Clujului a fost reprezentată cu cinste la București de un grup de peste 100 de tineri din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, coordonați de părintele Tudor Mudure, inspector pentru tineret din zona Bistriței și părintele Dorel Gălan, preot slujitor la parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul clujean Grigorescu, respectiv de Oana Băilă și Bogdan Dincă, din partea ASCOR Cluj.

Întâlnirea inimilor pline de iubire, după cum atât de frumos a fost numită de un tânăr basarabean, a fost străjuită mereu de rugăciune, ce  s-a desfășurat atât pe dealul Patriarhiei, în prezența ierarhilor Sfântului Sinod, participanți la eveniment, cât și în diferite biserici din capitală. Au fost organizate numeroase ateliere de lucru, pe diferite teme ce au vizat tinerii, rolul și implicarea lor într-o Biserică Ortodoxă vie, ce trebuie să se deschidă spre o lume tot mai indiferentă din punct de vedere spiritual. Vizitarea principalelor obiective turistice ale Bucureștilor a constituit un alt prilej de interacțiune și socializare, în vederea sudării de noi prietenii.

Momentele oficiale au fost cele care, încărcate de trăiri profunde,  i-au impresionat pe tineri. Menționăm în acest sens, festivitatea de deschidere a evenimentului care a avut loc joi, 1 septembrie, pe colina bucuriei, când odată cu îngemănarea zilei cu noaptea s-au îngemănat privirile și inimile tuturor tinerilor prezenți. După binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și discursurile oficiale, a urmat un mini recital susținut de grupul de protopsalți Tronos al Patriarhiei Române și o formație de muzică tradițională Trei Parale, pe ale căror ritmuri antrenante tinerii au întins hora pe dealul Patriarhiei spre bucuria tuturor celor prezenți.

Prima zi a întâlnirii tineretului creștin-ortodox a culminat cu dezbaterea pe tema „Iisus Hristos – Bucuria Vieții” de la Sala Palatului, moderată de cunoscutul om de televiziune și președinte APOR, Liana Stanciu și diaconul Sorin Mihalache. Cei doi oameni faini au reușit să fure inimile tuturor tinerilor din sală: „Dumnezeu este peste tot! Dacă tu L-ai descoperit, e timpul să-L arăți și altora”, a subliniat Liana Stanciu. Conferința a fost urmată numaidecât de Procesiunea Luminilor, în cadrul căreia, cu candele în mâini, cântând și bucurându-se întreolaltă, tinerii au urcat pe dealul Patriarhiei.

A doua zi a întâlnirii a avut ca moment mult așteptat concertul din parcul Alexandru Ioan Cuza din București, susținut de Elena Gheorghe, Smiley și formația Bere Gratis. Bucuria a fost una îndoită pentru tinerii Eparhiei Clujului întrucât în mijlocul lor, chiar înainte de debutul spectacolului, a ajuns Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului: „Tinerii noștri creștini, într-o lume debusolată, trebuie să aducă o noimă de trăire frumoasă”.

Punctul culminant al întâlnirii din acest an a tinerilor creștin-ortodocși din întreaga lume a fost reprezentat de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de Duminică, 4 septembrie, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în sobor de ierarhi, preoți și diaconi. La prima Liturghie săvârșită la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului au participat alături de cei peste 2500 de tineri și doi ierarhi din Mitropolia Clujului, ÎPS Andrei al Clujului și PS Iustin al Maramureșului. După Sfânta Liturghie a urmat festivitatea de închidere a Întâlnirii Internaționale a tinerilor creștin-ortodocși, ștafeta fiind predată Arhiepiscopiei Iașilor, gazda întâlnirii tinerilor ortodocși din toată lumea de anul viitor.

Reuniunea tinerilor ortodocși de anul acesta de la București a fost și va fi încă o rază de lumină pe cerul înnorat al lumii de azi. Sperăm într-un viitor mai bun, un viitor pe care noi, tinerii, împreună îl putem schimba, pentru noi și copiii noștri. Vom ține mereu stindardul tinereții sus și ne vom spune neîncetat:

„Deschide-ți acum inima

Ridică numai privirea,

De sus, de undeva,

Vine toată Iubirea!”

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Reportaj: Tinerii nu sunt doar viitorul, ci prezentul activ și recreativ al Bisericii
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...