Resfințirea Bisericii din Bichigiu, satul natal al Sfântului Atanasie Todoran

de | iun. 9, 2020

În a treia zi de Rusalii, marți, 9 iunie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Bichigiu (județul Bistrița-Năsăud), satul natal al Sfântului Atanasie Todoran. După obiceiul strămoșesc de întâmpinare al ierarhului, Mitropolitul Andrei a fost primit, la intrarea în sat, de cinci călăreți, îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului.

Cu acest prilej, chiriarhul a resfințit Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir”, care, în ultimii ani, a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare. Apoi, în fața lăcașului de cult, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, starețul Mănăstirii Rebra-Parva, protosinghelul Chiril Zăgrean, preotul paroh Gavrilă Tudor Zinveliu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, afirmând că „Duhul Sfânt, pogorându-se peste lume, revarsă nenumărate daruri”.

 

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a sute de credincioși și a oficialităților locale și județene, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Gavrilă Zinveliu, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Primarul comunei Telciu, Sever Mureșan, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, prim-epitropul parohiei, Vasile Cihărean, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar şeful Ocolului Silvic Telciu, Luca Pupeză, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrii comitetului și consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

 

Lăcașul de cult din Bichigiu a fost construit între anii 1948-1950. A fost sfințit de vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Colan, la data de 10 septembrie 1950.

În fața bisericii este ridicat un monument închinat Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Acesta a fost sfințit la data de 10 mai 2008, de Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș și Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, în ajunul Proclamării solemne a canonizării celor patru sfinți.

Mai multe fotografii AICI 

În a treia zi de Rusalii, marți, 9 iunie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Marţi, 9 iunie 2020

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...