Resfințirea bisericii din Hășdate, Protopopiatul Gherla

de | feb. 18, 2018 | Actualitatea religioasă

În duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a resfintit biserica parohiei Hășdate, Protopopiatul Gherla .

Înaltpreasfințitul părinte Andrei  a oficiat  de la ora 9.00,  slujba de resfințire a bisericii,  urmată de Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi .

În timpul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, ÎPS Andei a rostit cuvântul de învățătură intitulat ”Rugăciune cu post și cu fapte bune”.

Cu această ocazie, preotul paroh Florin Dobocan a fost ridicat la rangul de iconom, cu dreptul de-a purta brâu roșu, familia. Ioan și Maria Bran din Satu Mare a primit Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin, iar domnul Rareș Buica, Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni. De asemenea, credincioșii care s-au implicat în restaurarea bisericii au primit diplome de aleasă cinstire.

Locașul de cult ce poartă hramul Sfânta Treime a fost renovat în ultimul an.

Biserica din Hașdate a fost construită în centrul satului, între anii 1971-1973 și a fost pictată în aceeași perioadă  de călugărul  Artemie  de la Mănăstirea  Nicula.

Locașul de cult a fost sfințit în anul 1974, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

În localitatea Hașdate, în secolele 18-19, au activat câteva generaţii de iconari care au creat lucrări de xilogravură într-un stil aparte, având ca insprație şi stilul icoanelor de la Nicula.

Photo Credit to Darius Echim

 

Ultimele articole

Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste

Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste

Bătrânul Amfilohie zicea: „Până ce inima noastră nu este locuită de dragostea lui Hristos, nu putem face nimic. Suntem ca nişte bărci fără carburant în motor.” Şi el adăuga: “Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste, şi atunci inima noastră va tresălta de bucurie”....

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...