Resfințirea bisericii din Hășdate, Protopopiatul Gherla

de | feb. 18, 2018

În duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a resfintit biserica parohiei Hășdate, Protopopiatul Gherla .

Înaltpreasfințitul părinte Andrei  a oficiat  de la ora 9.00,  slujba de resfințire a bisericii,  urmată de Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi .

În timpul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, ÎPS Andei a rostit cuvântul de învățătură intitulat ”Rugăciune cu post și cu fapte bune”.

Cu această ocazie, preotul paroh Florin Dobocan a fost ridicat la rangul de iconom, cu dreptul de-a purta brâu roșu, familia. Ioan și Maria Bran din Satu Mare a primit Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin, iar domnul Rareș Buica, Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni. De asemenea, credincioșii care s-au implicat în restaurarea bisericii au primit diplome de aleasă cinstire.

Locașul de cult ce poartă hramul Sfânta Treime a fost renovat în ultimul an.

Biserica din Hașdate a fost construită în centrul satului, între anii 1971-1973 și a fost pictată în aceeași perioadă  de călugărul  Artemie  de la Mănăstirea  Nicula.

Locașul de cult a fost sfințit în anul 1974, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

În localitatea Hașdate, în secolele 18-19, au activat câteva generaţii de iconari care au creat lucrări de xilogravură într-un stil aparte, având ca insprație şi stilul icoanelor de la Nicula.

Photo Credit to Darius Echim

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...