Resfințirea Bisericii din Jucu de Mijloc și binecuvântarea noii case parohiale

de | iul. 9, 2023

În Duminica a 5-a după Rusalii (a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei), 9 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Jucu de Mijloc, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale și a binecuvântării noii case parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Pogorârea Sfântului Duh”, edificată între anii 1958-1960. Restaurat și înfrumusețat în ultimul an, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău – cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul paroh Marius-Cristian Focşanu, care este și corespondent Radio Renașterea în Protopopiatul Cluj I, fostul paroh – preotul pensionar Alexandru Baltă, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Eșec educațional”, în cadrul căruia a vorbit despre pedagogia Domnului Hristos. Mântuitorul a vrut să le arate evreilor, prin minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, că există duhuri rele și că mare patimă este lăcomia de avere.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfinții Martiri Năsăudeni” din Bistrița.

La finalul slujbei, preotul paroh Marius-Cristian Focşanu a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar copiii parohiei i-au oferit o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Marius-Cristian Focşanu, iar fostul paroh – preotul pensionar Alexandru Baltă, pentru cei 50 de ani de slujire sacerdotală, dintre care 47 ca paroh al comunității din Jucu de Mijloc, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Primarul comunei  Jucu – Valentin Dorel Pojar și epitropul parohiei – Ioan Baciu au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar viceprimarul comunei Jucu – Mihai Cociș a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Vasile Mureșan (constructor) și ing. Eugen Cadar au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Lucian Prodan și Aurelia Câmpan au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar Adina Gabriela Pojar și Vasile Roman au primit Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

De asemenea, primarul comunei  Jucu – Valentin Dorel Pojar a rostit o alocuțiune și a vorbit despre realizările și buna colaborare dintre primărie și parohie.

La slujbă au participat autorități locale, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Mulți din cei prezenți au asistat la Liturghie în fața lăcașului de cult.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la noua casă parohială, construită doar într-un singur an, cu sprijinul Primăriei comunei Jucu. Cu acest prilej, ierarhul a dăruit doamnei preotese, ing. Nicoleta Focșanu, o icoană cu Sfântul Ierarh Spiridon.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Pogorârea Sfântului Duh din Jucu de Mijloc a fost construită între anii 1958-1960, la dorința localnicilor și a preotului Ilie Opriş, fiind sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Între anii 2007-2008, biserica a fost pictată în tehnica acrilic. După ample lucrări de renovare, la data de 12 octombrie 2008, Episcopul Vasile Flueraș (Someşanul) a resfinţit lăcaşul de cult, paroh fiind părintele Alexandru Baltă.

În perioada 2022-2023, biserica a beneficiat de o serie de lucrări de renovare și înfrumusețare. Acestea au constat în schimbarea Sfintei Mese, refacerea pardoselii cu una din gresogranit sub care a fost instalat un sistem de încălzire care elimină şi riscurile umidităţii în exces. A fost înlocuită scara interioară, sistemul de sonorizare, au fost refăcute scările şi aleile exterioare şi s-a ridicat un gard. Totodată, vechea casă parohială, ridicată în 1938, a fost transformată în muzeu şi bibliotecă, iar una nouă a fost ridicată pe parcursul unui singur an.

Întregul efort a fost realizat sub coordonarea părintelui paroh Marius-Cristian Focşanu, cu sprijinul comunității parohiale în sânul căruia s-a jertfit. Suport material şi uman a venit şi din partea Primăriei comunei Jucu, a Consiliului Judeţean Cluj, precum şi a Secretariatului de Stat pentru Culte.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...