Resfințirea bisericii din localitatea Sutor, Episcopia Sălajului

de | oct. 23, 2016

Duminica a XXIII-a după Rusalii a constituit pentru credincioșii filiei Sutor, Parohia Sâncraiu Almașului, Protopopiatul Zalău, un moment de aleasă bucurie, deoarece l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Petroniu. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult și a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.
La finalul slujbei, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea locașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Sorin Balint o diplomă de apreciere. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.
Satul Sutor este aşezat în partea de sud a judeţului Sălaj, în apropierea graniţei cu judeţul Cluj și aparține din punct de vedere administrativ, de comuna Zimbor.


Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1435, când satul apare sub numele de Zutor.
În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că actuala biserică de zid, cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost construită între anii 1902-1905, în timpul păstoririi preotului Vasile Mocan. În urma avariilor severe, suferite în anul 1970, între anii 1974-1975 biserica, cu excepția turnului, a fost rezidită, iar în anul 1976, sfinţită către Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.
În timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Iosif Lucaci biserica a fost pictată, motiv pentru care, în anul 2003 lucrările au fost binecuvântate de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei și Sălajului.
Din anul 2009, noul paroh al comunității din Sutor este Preacucernicul Părinte Sorin Balint, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult. Astfel, în interiorul locaşului de cult pictura a fost recondiționată parțial, s-au revopsit Sfânta Masă și interiorul iconostasului, pardoseala din Sfântul Altar și naos a fost înlocuită cu parchet laminat, pronaosul a fost placat cu gresie, s-au montat policandrul și aplicele pentru iluminat și s-a schimbat instalația electrică de pe iconostas. În exterior, fundația bisericii a fost tencuită, s-au vopsit geamurile, scările de acces au fost placate cu gresie, s-au montat jgheaburile și burlanele, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, gardul împrejmuitor a fost vopsit, iar troița recondiționată. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...