Resfințirea bisericii din Parohia Lemniu

de | mai 22, 2016

Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat Duminică, 22 mai 2016, în mijlocul credincioșilor din Parohia Lemniu, Protopopiatul Jibou.

Prilejul a fost dat de finalizarea lucrărilor de reînnoire a bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Astfel, Preasfinția Sa a resfințit locașul de cult înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat numeroși credincioși din localitate, precum și fii satului sosiți acasă din toate colțurile țării pentru acest eveniment. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea locașului de cult. Răspunsurile la strană au fost date de corul ASCOR din Baia Mare în frunte cu dirijorul acestora, domnul Vlad Verdeș. La finalul Sfintei Liturghii, în semn de prețuire, părintele paroh Ioan Chinde a oferit Preasfințitului Părinte Petroniu o icoană. La rândul său, preasfințitul Părinte Petroniu a acordat părintelui paroh o diplomă de apreciere.

Biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a fost ridiată între anii 1932-1935. Lucrările actuale au început în anul 2012 sub coordonarea părintelui paroh Ioan Chinde, care păstorește această comunitate din anul 1991. Astfel, în această perioadă, așa cum s-a dat citire în hrisovul de resfințire, în interiorul locaşului de cult pereții au fost pictați în tehnica tempera și au fost înlocuite geamurile. În exterior, pereții au fost reparați și vopsiți, s-au montat jgheaburile, s-a reparat și vopsit tabla de pe acoperiș, iar la intrarea în locașul de cult a fost înălțată o copertină. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Toate aceste lucrări au fost posibile datorită jertfelniciei celor 180 de familii de vrednici credincioşi ai satului şi ale altor binefăcători care au sprijinit după putință lucrările de înnoire a locașului de cult. Cu acest preilej, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Chinde a primit din partea Preasfințitului Părinte Petroniu a diplomă de apreciere.

Situată pe valea Someșului, la distanță egală de Zalău, Baia Mare și Dej, prima atestare documentară a localităţii Lemniu provine din anul 1405, când satul apare sub numele de Lemyn.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA