Resfințirea bisericii din Parohia Măeriște, Episcopia Sălajului

de | mai 28, 2017 | Actualitatea religioasă

Duminică, 28 mai 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Măeriște, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Viorel-Vasile Păcurar, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Viorel-Vasile Păcurar a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și distincția acordată și i-a dăruit o icoană cu Buna Vestire, pictată pe sticlăchiar de soția Preacucerniciei sale, doamna preoteasă Monica Păcurar.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1351, când localitatea apare sub numele de Hydueg. De-a lungul timpului satul a avut diverse denumiri, însă începând cu anul 1930 localitatea a fost numităMăeriște.Din punct de vedere administrativ, satul Măeriște face parte din comuna omonimă, fiind așezat în partea nord-vestică a județului Sălaj.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul căîn anul 1700 s-a edificat o bisericuță din lemn, care astăzi nu mai există, deoarece a fost demolată în anul 1888, când s-a început construirea actualului locaş de cult.

Noua biserică de zid a fost ridicată între anii 1888-1890, în timpul păstoririi preoților Ioan Vicaşiu şi Augustin Vicaşiu, având planul unei săli. Devenind neîncăpătoare, în anul 1957s-au adăugat două abside laterale şi s-a reconstruit altarul, astfel încât, astăzi, locașul de cult are un plan trilobat, cu abside laterale poligonale. În anul 1968, sub păstorirea preotului Ifrim Bordea, s-a confecţionat iconostasul, de către meşterul Stoica Nicula din Sibiu, iar între anii 1975-1977a fost realizată pictura, de către pictorul Niculae Hantar din Neamţ. Astfel, în data de 17 septembrie 1978, biserica a fost sfinţită de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

Începând cu anul 2011, Preacucernicul Părinte Viorel-Vasile Păcurar a fost numit preot al Parohiei Măeriște, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult. În acest sens, în interior, biserica a fost repictată în tehnica acrilic, s-a refăcut integral instalația electrică, pardoseala din cafas a fost revopsită și acoperită cu parchet laminat, s-au revopsit băncile și lambriurile și au fost montate candele electrice pe iconostas și aplice pentru iluminat. În exterior, acoperișul locașului de cult a fost recondiționat, la intrarea laterală în biserică a fost ridicată o copertină, s-au confecționat balustrade din fier forjat și s-au revopsit gardul și porțile de acces. De asemenea, locașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Ultimele articole

31 ianuarie – Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan

31 ianuarie – Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan

Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan – Au învățat medicina în Alexandria și pentru că tămăduiau mulțimea „fără onorariu”, li se spunea „doctori tămăduitori fără arginți”. Ca niște buni creștini, ei arătau bolnavilor că de multe ori boala este pedeapsă de la...

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022 | Comunicat de presă

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022 | Comunicat de presă

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei...