Resfințirea bisericii din Parohia Mesteacănu

de | mai 26, 2024

Duminică, 26 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mesteacănu, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte Florin-Marius Nemeș a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru vizita făcută în parohie și i-a oferit un engolpion.

Situat în partea de sud-est a județului Sălaj, la limita cu județul Cluj, satul Mesteacănu a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1424.

Înaintea bisericii actuale de zid, localitatea a avut, ca majoritatea parohiilor din județul Sălaj, un lăcaș de cult de lemn, ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Acesta a funcționat ca biserică parohială până în anul 1940, când a fost înlocuit cu actualul lăcaș de cult de zid. Între anii 1982-2019 parohia a fost păstorită de Preacucernicul Părinte Dorinel Crecan.

Începând cu anul 2019, Preacucernicul Părinte Florin-Marius Nemeș a fost numit preot al Parohiei Mesteacănu, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, între anii 2020-2024 au fost realizate următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost gletuit, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet stratificat, s-a refăcut instalația electrică, iar clopotele au fost automatizate. În exterior soclul și pereții bisericii au fost reparați și tencuiți în terasit, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar, care în partea din față a acestuia a fost pavat cu dale de beton, s-a recondiționat gardul de împrejmuire al lăcașului de cult, s-a edificat un altar de vară, iar curtea bisericii a fost amenajată. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Episcopia Sălajului
Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...