Resfințirea bisericii din parohia sălăjene Vîrșolț

de | oct. 14, 2017 | Actualitatea religioasă

Sâmbătă, 14 octombrie 2017, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Preasfințitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Vîrșolț, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu părintele Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului.

În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe teologul Ioan Mureșan, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama parohiei Bezded, din Protopopiatul Jibou. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Florin-Dinu Moșincat, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate. La rândul său, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Satul Vîrșolț este așezat de o parte și de alta a râului Crasna, pe o fâșie de pământ fertil, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1361, când localitatea apare sub numele de Varsah, denumire care provine de la o unealtă de pescuit numită vârșa.În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, în Vîrșolț a existat o bisericuță, pe locul cimitirului vechi al localității, despre care nu s-a păstrat nicio informație. Biserica actuală a fost ridicată în anul 1836, fiind o ctitorie a lui Petru Aciu și a familiei sale. Aceasta a fost construită în stil romanic, din cărămidă arsă și piatră și a fost acoperită cu șindrilă, țiglă, iar din anul 1937 cu tablă. În anul 1910, datorită faptului că locașul de cult a suferit grave deteriorări, s-au efectuat ample lucrări de reparații.

După venirea preotului Florin-Dinu Moșincat în acest sat, respectiv în anul 1996, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial și de credincioşi, s-au realizat următoarele lucrări: în interior, pictura locașului de cult a fost restaurată în zonele afectate de igrasie, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost placată cu scândură și acoperită cu mochetă, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrul din Sfântul Altar și aplicele pentru iluminat, policandrul din naos a fost recondiționat, a fost realizat sistemul de încălzire pe panouri radiante cu infraroșu, baza pereților a fost îmbrăcată în lambriuri, s-a confecționat iconostasul din lemn de tei și s-au achiziționat băncile, scaunele și mobilierul bisericesc necesar. În exterior, acoperișul bisericii a fost reparat și vopsit, scările de acces și pridvorul lăcașului de cult au fost placate cu granit, la intrarea în biserică a fost edificată o copertină, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar, gardul de împrejmuire al bisericii a fost placat cu piatră aparentă, iar structura metalică a fost revopsită, a fost ridicat un lumânărar, iar troițele au fost recondiționate. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

 

Ultimele articole

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...