Resfințirea bisericii din parohia sălăjene Vîrșolț

de | oct. 14, 2017 | Actualitatea religioasă

Sâmbătă, 14 octombrie 2017, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Preasfințitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Vîrșolț, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu părintele Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului.

În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe teologul Ioan Mureșan, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama parohiei Bezded, din Protopopiatul Jibou. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Florin-Dinu Moșincat, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate. La rândul său, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Satul Vîrșolț este așezat de o parte și de alta a râului Crasna, pe o fâșie de pământ fertil, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1361, când localitatea apare sub numele de Varsah, denumire care provine de la o unealtă de pescuit numită vârșa.În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, în Vîrșolț a existat o bisericuță, pe locul cimitirului vechi al localității, despre care nu s-a păstrat nicio informație. Biserica actuală a fost ridicată în anul 1836, fiind o ctitorie a lui Petru Aciu și a familiei sale. Aceasta a fost construită în stil romanic, din cărămidă arsă și piatră și a fost acoperită cu șindrilă, țiglă, iar din anul 1937 cu tablă. În anul 1910, datorită faptului că locașul de cult a suferit grave deteriorări, s-au efectuat ample lucrări de reparații.

După venirea preotului Florin-Dinu Moșincat în acest sat, respectiv în anul 1996, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial și de credincioşi, s-au realizat următoarele lucrări: în interior, pictura locașului de cult a fost restaurată în zonele afectate de igrasie, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost placată cu scândură și acoperită cu mochetă, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrul din Sfântul Altar și aplicele pentru iluminat, policandrul din naos a fost recondiționat, a fost realizat sistemul de încălzire pe panouri radiante cu infraroșu, baza pereților a fost îmbrăcată în lambriuri, s-a confecționat iconostasul din lemn de tei și s-au achiziționat băncile, scaunele și mobilierul bisericesc necesar. În exterior, acoperișul bisericii a fost reparat și vopsit, scările de acces și pridvorul lăcașului de cult au fost placate cu granit, la intrarea în biserică a fost edificată o copertină, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar, gardul de împrejmuire al bisericii a fost placat cu piatră aparentă, iar structura metalică a fost revopsită, a fost ridicat un lumânărar, iar troițele au fost recondiționate. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.