Resfințirea bisericii parohiale din localitatea bistrițeană Mărișelu

de | oct. 16, 2022

În Duminica a 21-a după Rusalii, 16 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Mărișelu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale și a sfințirii monumentului eroilor.

Cu acest prilej, de la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Acoperământul Maicii Domnului”, al doilea hram fiind primit chiar în ziua resfințirii. Restaurat și înfrumusețat în ultimii cinci ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, preotul Nicolae Feier (fiu al comunei) de la Biserica Coroana din Bistrița, starețul Mănăstirii Bichigiu – protosinghelul Irineu Paneș, preotul paroh Aurelian Poptean, precum și alți preoți invitați.

După citirea Sfintei Evanghelii, în cadrul căreia s-a citit Pilda semănătorului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Plugăria sufletului”, în cadrul căruia a spus că „pentru a ajunge în Rai, trebuie să avem preocupări spirituale”.

 

La chinonic, interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Grupul folcloric „Doina” din Albești, județul Mureș, au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Aurelian Poptean a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei, oficialităților și tuturor celor implicați în renovarea bisericii. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit un epitrahil și un omofor.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat parohului Aurelian Poptean cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru clerici. Primarul comunei Mărișelu – Horea Petruț a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar primarul municipiului Bistrița – Ioan Turc, Ioan Boca și Radu Emil Constantin au primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”; Bogdana Mălai, Ionel Burduhos și Adrian Sbârci au fost distinși cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, în frunte cu preoteasa Margareta Feier (fiică a satului), iar toți copiii prezenți au primit cărți duhovnicești.

Sfințirea Monumentului Eroilor

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Clujului a sfințit monumentul eroilor din curtea bisericii. Acesta a fost ridicat în memoria eroilor locali căzuți pe câmpurile de luptă din cele două războaie mondiale.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane la monumentul eroilor, urmată de defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, alături de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița.

 

Scurt istoric

Prima atestare documentară a satului Mărişelu datează din anul 1243 pentru ca în 1529 să treacă, alături de cetatea Bistriţei, în stăpânirea domnului Moldovei Petru Rareş. După plecarea comunităţii săseşti, guberniul Transilvaniei oferă pământ pentru ridicarea unei biserici ortodoxe.

În anul 1892 se construieşte actualul lăcaş de cult, din lemn de stejar, pe fundament de piatră, de către vestitul lemnar Ferdinand Ioanuţieş Marcu din Deda, județul Mureş. Biserica are două hramuri: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Acoperământul Maicii Domnului”, al doilea hram fiind primit la data de 16 octombrie 2022, chiar în ziua resfințirii.

De-a lungul timpului, lăcașul de cult a fost renovat de mai multe ori. Începând cu 2017, părintele paroh Aurelian Poptean împreună cu credincioşii parohiei, dar şi cu susţinerea financiară a autorităţilor locale şi centrale, au demarat lucrări ample de renovare şi înfrumusețare. Acestea s-au concretizat prin subzidiri, o nouă fundaţie, placă de beton armat, schimbarea geamurilor şi a uşilor, izolarea fonică şi termică, schimbarea instalaţiei termice şi electrice, refacerea turnului, refaţadizare, un nou acoperiş cu tablă tip lindab, o curte pavată cu un lumânărar pictat şi un gard nou.

Totodată, biserica a fost înzestrată cu un nou iconostas din lemn de tei, s-a refăcut Sfânta Masă şi, mai ales, s-a înnoit pictura în tehnica acrilic, sub grija pictorului Radu Emil Constantin.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...