Resfințirea bisericii parohiei Petreștii de Sus, veche de mai bine de 170 de ani

de | aug. 27, 2017

În duminica a 12-a după Rusalii, Mitropolitul Clujului a resfințit biserica parohiei Petreștii de Sus din protopopiatul Turda, urmare a lucrărilor de renovare care au avut loc în ultimii 6 ani la locașul de cult. Slujba de resfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată în sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit cuvântul de învățătură la duminica Tânărului bogat, intitulat năzuința desăvârșirii.

„Cuvântul pe care ni-l sugerează Sfânta Evanghelie îl intitulăm năzuința desăvârșirii. A venit la Domnul Hristos un tânăr și l-a privit cu drag, se pare că și pe vremea aceea, ca și pe vremea noastră nu sunt foarte mulți tinerii care se preocupă de cele spirituale. Tânărul i-a pus întrebarea esențială, ce să fac ca să mântuiesc Împărăția Cerurilor? Domnul Iisus Hristos i-a arătat calea comună  a ajungerii în Rai, păzirea poruncilor. Tânărul era educat, era credincios practicant și n-a mințit spunând că toate acestea le păzește din copilărie. Văzând însă Iisus Hristos că tânărul are năzuință spre desăvârșire i-a zis un lucru îți mai lipsește, vinde averea ta, fă bine săracilor și urmează-Mi Mie. Prima cale pe care i-a arătat-o Mântuitorul este calea obișnuită pe care putem merge cu toții în Rai, iar cea de-a doua este calea desăvârșirii, a sfaturilor evanghelice pe care o îmbrățișează de obicei călugării  ”.

Biserica din Petreștii de Sus a fost construită între anii 1842-1847, iar din 2011 a intrat în ample lucrări de renovare. De-a lungul istoriei parohiei, se consemnează vizite importante precum cea a lui Avram Iancu, sau a lui Nicolae Iorga. În prezent, în viața comunității parohiale au loc întâlniri semestriale ale Asociației Pictorilor din România, a sătenilor și a tinerilor, în cadrul cărora 10-15 pictori consacrați și tineri expun câte 3-5 lucrări reprezentative. Aici are loc întâlnirea artiștilor cu viața satului, printre expozanți aflându-se și pictori de icoane pe lemn, sticlă și frescă.

De asemenea, în fiecare an, de sărbătoarea Înălțării Domnului, sătenii și autoritățile locale înalță rugăciuni pentu eroii căzuți pe câmpurile de luptă în Primul și Al Doilea Razboi Mondial la monumentul închinat acestora din centrul satului, linia frontului cuprinzând localitățile Petreștii de Sus, Petreștii de Mijloc și Borzești. Între activitățile sociale și filantropice din viața parohiei se numără oferirea de ajutor material si bunuri pentru persoanele aflate în mare nevoie, persoanele vârstnice, sau familiile care au copii la școală.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...