Resfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Țăgșoru, jud. B-N

de | mai 19, 2019

În Duminica a IV-a după Paști, a Vindecării  slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din Țăgșoru, Protopopiatul Beclean, județul Bistrița-Năsăud.

Ierarhul a fost primit la ora 9.00, la intrarea în sat, de călăreți și tineri îmbrăcați în straie populare, astfel au parcurs satul cu trăsura, până la biserică, după obiceiul strămoșesc de întâmpinare a chiriarhului.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit biserica parohială, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, care apare în documente ca fiind construită încă din secolul al XVI-lea. Apoi, în pridvorul lăcașului de cult, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte consilierul administrativ-bisericesc, pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Beclean, pr. Vicențiu Doru Zinveliu, preotul paroh Marius Alin Buțurcă, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Păcat și boală”, prin intermediul căruia a evidențiat importanța renunțării la vicii și patimi.

În cadrul Sfintei Liturghii, ÎPS Andrei l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Bogdan Andrei Mustea.

La finalul slujbei, părintele paroh Marius Buțurcă a mulțumit Ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, i-a oferit o icoană cu hramul bisericii, iar din partea Consiliului Local al comunei Budești a primit un „Act de Recunoștință”.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ÎPS Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Marius Alin Buțurcă, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, primarul comunei Budești, Vasile Codrea, a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar domnii Teodor Roman și Viorel Burdeți au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale și județene, alături de fii ai satului, numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare.

Lăcașul de cult din Țăgșoru, cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”,  apare în documente ca fiind construit încă din secolul al XVI-lea. Este una dintre bisericile de lemn „călătoare” ridicată inițial în satul Pogăceaua din actualul județ Mureș. De acolo a fost mutată în Sărmășel-sat, în anul 1958 a fost adusă ca donație din Sărmășel în Țăgșoru, iar în 1982 a fost  finalizată pictarea  bisericii, când a fost sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian Maramureșeanul.

În ultimii ani, biserica a trecut prin ample lucrări de renovare, repictare și subzidire.

Mai multe fotografii AICI 

În Duminica a IV-a după Paști, a Vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 19 mai 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA