Revista „Biserica Ortodoxă Română”, Buletinul Oficial al Patriarhiei Române, împlinește 150 de ani

de | nov. 6, 2023

Revista „Biserica Ortodoxă Română”, Buletinul Oficial al Patriarhiei Române (1873-2023), împlinește luni, 6 noiembrie 2023, 150 de ani de la înființarePublicația a fost fondată prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 6 noiembrie 1873.

Pentru a marca această aniversare, Patriarhia Română organizează, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, o expoziție documentară și de carte (6-10 noiembrie 2023) și un eveniment aniversar (9 noiembrie 2023, de la ora 12:30).

„În cadrul expoziției, vizitatorii vor avea ocazia să vadă atât documente vechi privind revista Biserica Ortodoxă Română, cât și exemplare originale ale revistei și fotocopii ale filelor selectate din arhiva publicației, care vor reda succint cele mai importante evenimente din istoria Bisericii noastre”, explică Diac. Marinel Laurențiu Marcu, Redactor-șef al Revistei Biserica Ortodoxă Română.

„Putem spune, așadar, că această expoziție constituie o sinteză retrospectivă a celor 150 de ani de istorie și cultură teologică pe care revista oficială a Patriarhiei Române i-a reprezentat în slujba Bisericii și a neamului românesc.”

Principalele evenimente documentate de expoziție și reflectate de-a lungul timpului de revista oficială a Bisericii Ortodoxe Române sunt:

Recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885);

La evenimentul aniversar din 9 noiembrie vor participa, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc, angajați ai Editurilor Patriarhiei Române și ai Tipografiei Cărților Bisericești și alți invitați.

Ziua va începe cu rugăciune la Catedrala Patriarhală. Membri ai colegiului editorial și ai redacției revistei, clerici și mireni, vor participa la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, și la o slujbă de pomenire a lucrătorilor și colaboratorilor revistei trecuți la cele veșnice.

În contextul în care slujbele au loc în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, este relevant de menționat că un studiu scris de Sf. Ier. Nectarie de la Eghina, intitulat Despre Nemurirea sufletului, a fost publicat, în timpul vieții sale, în Revista Biserica Ortodoxă Română: partea I în anul 1902, iar partea a II-a în anul 1903.


Expoziția poate fi vizitată în perioada 6-10 noiembrie 2023, în intervalul orar 9-15, cu programare la: revistabor@patriarhia.ro și palatul.patriarhiei@patriarhia.ro

Expoziția este organizată de redacția Revistei Biserica Ortodoxă Română, cu sprijinul Cancelariei Sfântului Sinod, Sectorului Editurile Patriarhiei Române, Administrației Palatului Patriarhiei, Bibliotecii Sfântului Sinod, Arhivelor Patriarhiei Române și Tipografiei Cărților Bisericești.

Foto credit: Revista „Biserica Ortodoxă Română”, Buletinul Oficial al Patriarhiei Române

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

Acum 123 de ani, în data de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în vremuri grele....

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului. Ziua națională dedicată sculptorului român este reglementată de Legea nr. 305/2015....

15 februarie: Ziua națională a lecturii

15 februarie: Ziua națională a lecturii

În 2021 s-a stabilit ca anual, pe 15 februarie, să fie serbată Ziua națională a lecturii. Școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.  La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o...

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Începând din 2002, Ziua internațională a copilului bolnav de cancer este sărbătorită anual în data de 15 februarie. Ziua a fost stabilită la inițiativa organizației Childhood Cancer International (CCI) și are ca scop susținerea copiilor și adolescenților diagnosticați...