Rezultatele unui chestionar aplicat tinerilor în legătură cu rolul pe care îl are iubirea în educația copiilor

de | oct. 2, 2024

 

„Dacă trăiesc în critică și cicăleală, copii învață să condamne./ Dacă trăiesc în ostilitate, copiii învață să fie agresivi. (…)/ Dacă trăiesc în acceptare, copiii învață să iubească. (…)/ Dacă trăiesc în prietenie, copiii învață că e plăcut să trăiești pe lume.” (Dorothy Law Nolte, Copiii învață ceea ce trăiesc).

 

Am discutat în emisiunea precedentă despre Lucrarea iubirii în educația copiilor în concepția unor Părinți duhovnicești contemporani, și ne-am bucurat ascultând nemuritoarele cuvinte ale unor sfinți îndrăgiți precum Sfinții Cuvioși Paisie Aghioritul și Porfirie Kavsokalivitul. Astăzi vom analiza Rezultatele unui chestionar aplicat tinerilor în legătură cu rolul pe care îl are iubirea în educația copiilor.

În perioada 4-8 mai 2015 a fost aplicat unor elevi ai claselor IX-XII din Târgu Mureş un chestionar axat în special pe relația dintre părinți și copii, intenția noastră fiind aceea de a surprinde aspecte legate de rolul pe care îl are iubirea în educația copiilor și de percepția pe care o au copiii asupra relației cu părinții și profesorii lor; s-a încercat o evidențiere a importanței decisive pe care o are relația părinți-copii în formarea tinerelor generații, școala preluând din mers începuturile formatoare realizate în mediul familial. În concordanță cu obiectivele propuse pentru acest studiu, s-a optat pentru o abordare de tip cantitativ care a presupus măsurarea opiniilor copiilor în legătură cu fenomenul studiat, utilizându-se ca și metodă de cercetare ancheta bazată pe chestionar. Numărul tinerilor intervievaţi a fost de 120, eşantionul de vârstă fiind cuprins între 16 şi 19 ani (74 elevi cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani, 46 elevi, cu vârste cuprinse între 18 și 19 ani), 80% din cei intervievaţi fiind fete, iar 20% băieţi. Chestionarul este structurat în 26 categorii (itemi cu alegere multiplă, întrebări, unele având mai multe subcategorii, altele fiind deschise), alături de cerinţe privind identificarea vârstei şi sexului (în general, elevii au avut posibilitatea de a opta pentru răspunsuri multiple sau precizări subiective, fapt ce a îngreunat contabilizarea datelor și interpretarea lor). Pentru a obține rezultate neafectate de anumite deformări de ordin subiectiv, elevilor li s-a oferit posibilitatea de a nu-şi trece numele pe test, rămânând astfel în anonimat.

 

În loc de concluzii…

Lipsa iubirii şi respectului au creat o prăpastie între generaţii. Copiilor li se dezvoltă egoismul foarte mult în familie, în şcoală, în societate în general. Reclamele aproape că obligă la egocentrism. Concurenţa este acerbă şi oamenii învaţă să se calce în picioare unii pe alţii. Aceeaşi stare este şi în familie. În loc să se înveţe  toleranţa, ajutorarea reciprocă, fraţii sunt învăţaţi că totul se poate cumpăra şi vinde (de exemplu: temele). Părinţii îi învaţă…, apoi se miră că, atunci când devin neputincioşi, sunt uitaţi în aziluri de bătrâni.

Există o singură cale pentru a ieși din această criză a realității contemporane: asumarea prin iubire a fenomenului educațional de către toți factorii implicați și urmarea lui Hristos.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Rezultatele unui chestionar aplicat tinerilor în legătură cu rolul pe care îl are iubirea în educația copiilor
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Convoiul morții și convoiul Vieții | Duminica a 20-a după Rusalii

Convoiul morții și convoiul Vieții | Duminica a 20-a după Rusalii

Ev. Luca 7, 11-16 Învierea fiului văduvei din Nain „Şi după aceea, S-a dus într-o cetate numită Nain şi cu El împreună mergeau ucenicii Lui şi multă mulţime. Iar când S-a apropiat de poarta cetăţii, iată scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, şi ea era văduvă,...

Poruncile bisericești

Poruncile bisericești

Începând cu această emisiune (difuzată în data de 05 octombrie 2024) vom vorbi despre poruncile bisericești. Ele privesc îndatoririle credincioșilor față de Biserică și derivă oarecum din învățătura Bisericii dezvoltată din Sfânta Scriptură și din Sfânta Tradiție....

Nădejdea din perspectiva filocalică

Nădejdea din perspectiva filocalică

Aducem în discuție în această emisiune o temă legată de spiritualitate. Vom vorbi despre nădejde, una din cele trei virtuți teologice. Ca virtute, nădejdea este un dar însă se și cultivă. În felul acesta omul aspiră la ceva înalt, legând viața de aici cu cea de...

Părintele Vasile Trif – „Pastorația din Canada și provocările ei”

Părintele Vasile Trif – „Pastorația din Canada și provocările ei”

Dragi ascultători! În cadrul emisiunii „Preot și comunitate”, îl avem astăzi alături pe Părintele Vasile Trif, slujitor al altarului în îndepărtatele ținuturi ale „țării arțarului”, Canada. Vom discuta despre „Pastorația din Canada și provocările ei”. Părintele Vasile...