Rod Dreher a conferențiat la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | apr. 12, 2022

Luni seara, 11 aprilie 2022, începând cu orele 19.00, Muzeul Mitropoliei Clujului a găzduit o conferință-eveniment, susținută de cunoscutul jurnalist și gânditor american Rod Dreher, autor al cărților „Opțiunea Benedict” și „Să nu trăim în minciună!”, aflat pentru prima dată la Cluj-Napoca.

În prezența unui public foarte numeros, în rândul căruia s-au numărat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, clerici și universitari clujeni, studenți și persoane interesate de tema ofertantă a conferinței, „Cum să fii creștin într-o lume anti-creștină”, oaspetele de peste Ocean a atins o serie de subiecte de maxim interes pentru creștinii de astăzi, perspectiva sa reflectând, evident, realitatea unei Ortodoxii nord-americane minoritare. Plecând de la temele celor două cărți, autorul a creionat tabloul unei stări de fapt în care creștinul (ortodox, dar și romano-catolic sau protestant) este supus unei presiuni sociale mai mult sau mai puțin vizibile, realitatea unei ciocniri a valorilor identitare fiind una evidentă și consistent accentuată în ultimii ani.

Încercând să-și păstreze într-o oarecare doză optimismul, deși adesea Rod Dreher a fost acuzat de defetism, el și-a arătat plăcuta surpriză de a descoperi în România o Ortodoxie încă vie și funcțională, bogăția spirituală a acestei țări și șansa unui decalaj temporar față de curentul „mainstream” asociat civilizației occidentale oferind șansa unei pregătiri mult mai bune a răspunsului creștin în această parte a Europei.

În încheierea conferinței, cei prezenți au putut adresa întrebări, printre cei care au luat cuvântul numărându-se și ÎPS. Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înaltul ierarh prezentând succint realitățile trăirii ortodoxe în perioada comunistă și modul în care, în prezent, Biserica abordează provocările aduse de curentele secularizante.

Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe pe care, cu generozitate și multă deschidere, Rod Dreher le-a oferit celor prezenți.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...