Rolul bunicilor în viața duhovnicească a nepoților (ep. 14)

de | feb. 17, 2022

Părintele Cleopa a povestit următoarea istorioară: „Un sfânt părinte se ruga lui Dumnezeu să vadă neamurile lui care au murit unde sunt: la bine sau la rău. Unde-i tata, unde-i mama, unde-i bunicul? Era în pustie. S-a rugat trei ani de zile şi la trei ani de zile, într-una din nopţi, stând la rugăciune, a fost răpit şi a văzut o mare de flăcări care ardea cu catran şi cu pucioasă şi cu întuneric şi se auzeau milioane de ţipete. Şi atâtea milioane de răcnete şi de ţipete auzind, s-a îngrozit.
Şi când s-a uitat el, aproape de malul acelei mări, apa nu era adâncă. Acolo a văzut doi oameni. Unul era până la glezne în foc şi unul era până la gât în flăcări. Şi acel ce era până la gât în flăcări a zâmbit puţin. Iar acel ce era până la glezne a întrebat:
– Cum de te-ai veselit tu aici, că te-am văzut puţin zâmbind? Aici, unde ardem noi de atâta vreme, cine a mai fost vesel în iad vreodată, în atâta durere şi usturime şi foc şi întuneric?
Iar acela a zis către celălalt:
– Dacă ai şti tu ce-am văzut eu astăzi şi tu te-ai bucura cu mine!
– Ce-ai văzut?
– M-a cercetat un înger al Domnului – vezi purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi-n iad? – din înălţime şi mi-a spus ceva de bucurie.
– Ce-a spus?
– Mi-a spus că astăzi pe faţa pământului s-a născut din neamul meu un copil de parte bărbătească, un băieţel. Şi acesta când va fi de 30 de ani, are să se facă călugăr şi preot în mănăstire şi are să slujească cu credinţă Sfânta Liturghie şi prin viaţa lui sfântă, mi-a spus îngerul, când va face Liturghie la Sfânta Proscomidie şi va scoate părticele, are să scoată tot neamul nostru până la al nouălea neam. Eu sunt aici al nouălea neam, de la acel care s-a născut.
Şi a întrebat acela pe acesta:
– De câtă vreme stai în iad?
– Am 400 de ani de când ard aici şi mai am 30 de ani de răbdat, dar am nădejde că după 30 de ani nepotul, strănepotul meu care s-a născut pe pământ are să se facă preot călugăr și prin rugăciunile lui Dumnezeu mă va milui”.

Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Rolul bunicilor în viața duhovnicească a nepoților (ep. 14)
Rolul bunicilor în viața duhovnicească a nepoților (ep. 14)
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dpopovici/" target="_self">Pr. Dan Popovici</a>

Pr. Dan Popovici

Duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, județul Cluj.

Mai multe

Împreună-lămuriri pe cale

Împreună-lămuriri pe cale

Înregistrarea ediției din 26 septembrie 2023 a emisiunii „Împreună-lămuriri pe cale”, în cadrul căreia Părintele Grigorie Foltiș, împreună cu Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților din cadrul ASCOR Cluj-Napoca încearcă să deslușească înțelesuri ale unor...

Taina Sfintei Cununii. Ce ne spune Biblia? P5

Taina Sfintei Cununii. Ce ne spune Biblia? P5

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.2

Sfântul Cuvios Siluan Athonitul

Sfântul Cuvios Siluan Athonitul

Într-o după-amiază înainte de Vecernie, șezând în chilia sa, a atins ultima treaptă a deznădejdii. „Dumnezeu e cu neputință de înduplecat”, și-a spus el. Preț de un ceas, a fost încercat de sentimentul părăsirii totale de către Dumnezeu, fapt ce i-a aruncat sufletul...

Personalitatea și gândirea Sfântului Siluan Athonitul

Personalitatea și gândirea Sfântului Siluan Athonitul

În cadrul emisiunii „Lecturi Duhovnicești Contemporane”, părintele Adrian Podaru, profesor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și preot în localitate și părintele Maxim Morariu dialoghează despre texte cu o rezonanță aparte, aparținând unor...