Rugăciunea lui Alioșa Karamazov – Dostoievski

de | mai 24, 2022

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dedicat acest an rugăciunii. Noi vă invităm, într-o serie de emisiuni, să lecturăm împreună rugăciuni literare din admirabila carte a Ioanei Pârvulescu Dialoguri secrete (Humanitas, 2008).

Cartea este, scrie Dan C. Mihăilescu, „o suită de reverii istorico-literare cu valențe de Halima despre rolul, noimele și formele rugăciunii în literatura lumii și la literații români. O carte lucrată încântător, la milimetru, ca tapiseriile cu licorni medievali, unde scriitorul rătăcește euforic prin bibliotecă[…]. Duhul povestașului îmbibă fermecător paginile, dându-le gustul dumnezeiesc al pâinii înmuiate în vin. […] Dialogurile secrete ale Ioanei Pârvulescu sunt în esență o pledoarie pentru armonie, calofilie și credincioșie, altfel spus, o acumulare jubilativă de înțelepciune. Dincolo și dinspre acest nucleu sorbitor dăm de o mulțime de ținte și temeiuri ale rugăciunii, fie că-l vedem pe Hamlet luptând să-și înduplece inima și încheieturile pentru îngenunchere, fie că suntem îndemnați să-l descifrăm în Alioșa Karamazov pe fiul literar al prințului Mîșkin, ori să asociem Dumnezeul lui Rilke cu Cristosul arghezian” (Dan C. Mihăilescu, Podul cu vechituri).

Am ales să începem lectura din cartea Ioanei Pârvulescu din miezul ei, cu rugăciunea minunatului Dostoievski, întruchipată în personajul ales al creației sale, al inimii sale, Alioșa Karamazov.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Rugăciunea lui Alioșa Karamazov – Dostoievski
Rugăciunea lui Alioșa Karamazov – Dostoievski
/

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Taina Spovedaniei. Ce ne spune Biblia? P7

Taina Spovedaniei. Ce ne spune Biblia? P7

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00 - 20:22.

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul despre educația copiilor

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul despre educația copiilor

În această emisiune vom vorbi despre Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul, mai exact despre felul cum privea el educarea copiilor, un aspect deosebit de important pentru viața unei familii și în egală măsură pentru viața Bisericii. Înțelepciunea Cuviosului Porfirie,...