S-au împlinit patru ani de la plecarea la Domnul a Arhiepiscopului Pimen

de | mai 20, 2024

În data de 20 mai 2024 s-au împlinit patru ani de când a plecat la Domnul Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților. 

O slujbă de pomenire a avut loc săptămâna trecută la mormântul ierarhului de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în contextul cinstirii Sfinților putneni Sila, Paisie și Natan. Soborul a fost condus de Episcopul Siluan al Italiei împreună cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Episcopiei Sucevei și Rădăuților.

S-au împlinit patru ani de la plecarea la Domnul a Arhiepiscopului Pimen
Foto credit: Sihăstria Putnei

De asemenea, IPS Pimen va fi comemorat luni la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Arhiepiscopul Pimen

Arhiepiscopul Pimen s-a născut în data de 25 august 1929, în localitatea Herăşti, comuna Greabănu, judeţul Buzău. Între anii 1948 – 1951, a urmat cursurile Semi­narului monahal de la Mănăstirea Neamț, ca frate de mănăstire, fiind călugărit în 10 martie 1951.

A fost hirotonit ierodiacon în anul 1951, iar ieromonah în anul 1957, după ce a urmat studii teologice superioare la Institutul Teologic Universitar din București (1953-1957).

În perioada 1957-1961 a fost stareț al Mănăstirii Putna, iar între anii 1974-1978 a fost stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, Suceava. Între anii 1979-1982, a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Din 24 iunie 1982 a fost Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În anul 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reînființarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar Preasfințitul Pimen a fost ales Arhiepiscop al acestei eparhii şi întronizat în 3 martie 1991.

După aproape trei decenii de arhipăstorire, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 91 de ani, în 20 mai 2020, și a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

La Mănăstirea Sihăstria Putnei va fi înființat un muzeu memorial în cinstea IPS Pimen.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.   Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească. Mihai Eminescu s-a...

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...