„…să sărut preacuratele Tale picioare şi să le şterg pe ele iarăşi cu părul capului meu…”

de | apr. 13, 2023

Între nenumăratele imne cântate la slujbele Bisericii, unul dintre cele mai tulburătoare îi aparţine unei femei, Sfânta Casiana, singura femeie imnograf ale cărei cântări au fost păstrate în cărțile de cult. Îi sunt atribuite călugăriței Casiana 49 de imne religioase şi 261 de versuri profane.

Însă cea mai cunoscută este cântarea care îi poartă numele: Cântarea Casianei sau Doamne, femeia ceea ce căzuse, unul dintre cele mai frumoase imne din Săptămâna Pătimirilor, a cărui alcătuire are o poveste aparte. Ceea ce surprinde Casiana în tânguirea femeii păcătoase este asumareastării de păcătoșenie, adânca pocăință și dragoste cu care își cere iertare și nădejdea în mila Domnului Celui mult iubit.

„Luarea rânduielii de mironosiță” înseamnă îndreptarea vieții și participarea la Pătimirile Domnului și la Învierea Sa, devenind primitoare și, apoi, vestitoare a bucuriei tainei lui Hristos Înviat.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
„...să sărut preacuratele Tale picioare şi să le şterg pe ele iarăşi cu părul capului meu...”
Loading
/

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Duminica a III –a după Paști (A Mironosițelor) | Marcu 15, 43-47

Duminica a III –a după Paști (A Mironosițelor) | Marcu 15, 43-47

Duminica de astăzi, cunoscută drept a Mironosițelor sau a Miroforelor, poate fi considerată sărbătoarea femeii și feminității creștine. Virtuțile care reprezintă, prin excelență, femeile sunt: credincioșia, evlavia, delicatețea, discreția, pudoarea, buna-cuviință,...