„Salonul Icoanei”, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca

de | dec. 4, 2017 | Actualitatea religioasă

Zeci de icoane pe sticlă, pictate de Monahia Justiniana Kiraly, în atelierul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, sunt expuse în holul de la etajul I al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Intitulată „Salonul Icoanei”, expoziția poate fi vizitată în perioada 5 decembrie 2017  -4 ianuarie 2018, între orele: 8.00-16.00.

Tematica icoanelor expuse este variată și are la bază izvoade de la Nicula. Tehnica folosită este cea de „pictură inversată”, adică realizată pe dosul sticlei, o tehnică străveche, ce a pătruns pe teritoriul Transilvaniei în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Tematica icoanelor expuse este variată, precum Nașterea Domnului, Maica cu Pruncul, Maica Îndurerată, Botezul Domnului, Răstignirea, Punerea în mormânt, Învierea, sau galeria sfinților protectori, Nicolae, Gheorghe, Parascheva, dar și unele  creații locale cum este cea a „Mesei Raiului”.

„Salonul Icoanei”, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-NapocaMonahia Justiniana, născută în anul 1979, în comuna Mociu, județul Cluj, a intrat în mănăstire în anul 2000 și a fost tunsă în monahism în anul 2010. Este licențiată în Teologie și este absolventă de Master, specializarea Artă Sacră, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Autoarea a urmat școala de icoane de la Nicula, fiind ucenica părintelui arhidiacon Ilarion Mureșan. Din anul 2011 a început să expună, o primă participare având loc la Curtea de Argeș. Au urmat în anul 2012 o expoziție personală, apoi în 2013 tot o expoziție personală la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, iar în 2016 și 2017 a expus în Italia, la Padova și Veneția și la CCS. Din anul 2012 participă la expozițiile de grup, organizate de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

 

Ultimele articole

Cuviosul Efrem Katunakiotul și teologia pustiei

Cuviosul Efrem Katunakiotul și teologia pustiei

Monahismul athonit a însemnat mereu un reper de viață duhovnicească pentru lumea ortodoxă, în pofida perioadelor de impas pe care le-a traversat de-a lungul timpului. El a cucerit prin istoria lui milenară, prin tezaurul de artă bisericească de inspirație bizantină,...

Preasfințitul Părinte Vasile, omul lui Dumnezeu

Preasfințitul Părinte Vasile, omul lui Dumnezeu

Invitatul emisiunii Părinți filocalici contemporani este episcopul nostru vicar BENEDICT Bistrițeanul, cu dar de la Dumnezeu de a vorbi limbile moderne și de a cunoaște și înțelege limbile clasice, de a-l studia pe Sfântul Isaac în limba în care acesta a scris și a...

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Cluj-Napoca

De Ziua Culturii Naționale și a comemorării marelui poet Mihai Eminescu, la 172 de ani de la nașterea sa, la Cluj-Napoca a avut loc un eveniment religios și cultural-artistic, în prezența reprezentanților cultelor religioase din municipiu, a autorităților civile și...