Santiago Bernabéu de Yeste – cel care a reinventat clubul de fotbal

Santiago Bernabéu de Yeste a fost cel care a ridicat echipa Real Madrid la prestigiu mondial. Când a preluat clubul  era considerat mort. Prin reforme inteligente a reușit să facă echipa una din cele mai bune din lume. De asemenea, a fost prima echipă cu adevărat multinațională din istoria fotbalului.

Santiago Bernabéu de Yeste s-a născut la data de 8 iunie 1895 în Almansa, Spania. Familia sa s-a mutat în Madrid încă de când Santiago avea o vârstă fragedă.  La fel ca mulți spanioli, și familia de Yeste era pasionată de fotbal. Obișnuiau să frecventeze des meciurile echipei Real Madrid.

La vârsta de 14 ani a intrat în echipa de juniori a Real Madridului. A jucat numai o singură dată în altă echipă. În anul 1920 a jucat un singur meci în echipa rivală, Atlético Madrid. După numai un an s-a întors să joace pentru Real Madrid, unde a ocupat postul de fruntaș. S-a pensionat în anul 1926, la vârsta de 31 de ani și a continuat să fie un asociat al clubului sportiv. În anul 1935 a devenit managerul primei echipe, apoi a devenit director și mai târziu vice-manager.

Santiago Bernabéu de Yeste - cel care a reinventat clubul de fotbal

                       Santiago în tinerețe( Sursa Pinterest )

În anul 1936 a izbucnit Războiul Civil în Spania. A luptat de partea naționaliștilor ca soldat pentru libertatea cetățenilor.

După Războiul Civil, oamenii puteau juca din nou fotbal în liniște. Meciurile au fost reluate. Clubul a fost considerat la acea vreme mort. Membrii vechii administrații fie a dispărut din țară pentru a scăpa de Război, fie au fost uciși. Mai mult, până și trofeele clubului au fost furate în timpul conflictelor. Statul nu sprijinea reconstruirea clubului.  Numai echipa rivală, Atlético Madrid a fost ajutată cu fonduri de la guvern.

Bernabéu nu putea lăsa echipa lui de suflet să moară. A crescut cu ea. Așa că a început să caute soluții. Pentru început a încercat să ia legătura cu foștii jucători, directori, antrenori și membri ai clubului.

În anul 1943 după ce microbiștii s-au luat la bătaie după un meci, guvernul spaniol i-a obligat pe președinții de la Real Madrid și FC Barcelona să concedieze. În locul fostului președinte a fost ales Santiago Bernabéu de Yeste, care a ocupat această funcție până la moarte.

Ca președinte avea mai multă putere de decizie, însă lucrurile nu erau ușoare. Clubul sportiv nu avea fonduri, nici infrastructură destul de bună. Alte echipe aveau finanțare puternică și infrastructură bună.

Pentru a putea aduce Real Madrid la glorie a restructurat clubul pe toate nivelurile.  Noul stil de organizare a fost atât de bun, încât toate cluburile de astăzi au aceeași structură gândită de Santiago. El a făcut fiecare secție și nivel al clubului independent. A recrutat numai  oameni ambițioși și vizionari. De asemenea, a recrutat jucători de calibru mondial din toată lumea, pentru a construi cea mai bună echipă posibilă. A fost prima echipă cu adevărat multinațională din istoria fotbalului.

Conducerea lui a dat roade. Ca dovadă a eficacității noului sistem de organizare, a reușit ca din fondurile clubului să construiască cel mai mare stadion din Europa din acea vreme. Astăzi, acel edificiu îi poartă numele.

În anul 1955, pornind de la niște propuneri și având ca schelet Copa Latina, s-a întâlnit cu Bedrignan și Gustav Sebes și au pus bazele unui campionat care mai târziu a evoluat în ceea ce cunoaștem azi drept Champions League.

În anul 1958 Bernabéu s-a oferit să ajute echipa Manchester United în urma unui accident aerian care a ucis opt jucători, trei membri de staff și alte 10 persoane.

Santiago Bernabéu de Yeste a trecut la cele veșnice în data de 2 iunie 1978. A fost președintele echipei Real Madrid timp de 35 de ani. În acest timp, echipa a câștigat o cupă intercontinentală, 6 cupe europene, 16 titluri de Ligă, 6 cupe spaniole, 2 cupe latine, și o cupă Eva Duarte.

Santiago Bernabéu de Yeste rămâne o legendă a istoriei fotbalului.

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Santiago_Bernab%C3%A9u_(footballer)

https://www.independent.co.uk/sport/football/european/how-real-madrid-helped-to-rebuild-manchester-united-after-munich-air-disaster-8492422.html

Cuviosul Charbel Makhlouf și calea dragostei | Episcopul Benedict

Cuviosul Charbel Makhlouf și calea dragostei | Episcopul Benedict

„Dumnezeu este dragoste. Dumnezeu este adevăr. Dumnezeu este dragostea adevărată. Lumea lui Dumnezeu este lumea dragostei; este lumea adevărului, și nu există nici un adevăr în afara dragostei. Omul nu se împlinește decât prin dragoste, și nu ajunge la adevăr decât...

Dietrich Bonhoeffer și curajul credinței | Episcopul Benedict

Dietrich Bonhoeffer și curajul credinței | Episcopul Benedict

Pentru pastorul luteran Dietrich Bonhoeffer, mărturisitor al secolului al XX-lea, conceptul de „ucenicie” la școala lui Hristos devine imagine pentru viaţa creștină și capătă valenţe metodologice. A-I urma lui Hristos, pe modelul „lasă mrejele, și vino”, înseamnă a...

Guido Schäffer, sportivul misionar | Episcopul Benedict Bistrițeanul

Guido Schäffer, sportivul misionar | Episcopul Benedict Bistrițeanul

Nu de puţine ori, privind la Hristos, modelul Său ne pare foarte îndepărtat și inaccesibil. Și atunci, există sfinţii, prietenii Săi, care ne oferă „traduceri” ale sfinţeniei, adaptate la timpul și la geografi a noastră. Viaţa Bisericii înseamnă o astfel de succesiune...