Sărbătoare arhierească la Piatra. Mitropolitul Andrei a binecuvântat casa parohială. Părintele Ioan Vălean, hirotesit iconom

de | iul. 23, 2022

Sărbătoare arhierească pentru credincioşii Parohiei Piatra din Protopopiatul Năsăud care au avut bucuria de a avea, sâmbătă, 23 iulie 2022, în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei care a săvârşit Sfânta Liturghie și a binecuvântat lucrările realizate la casa parohială.

Alături de Părintele Mitropolit Andrei a slujit un sobor de 27 de preoți și diaconi, din care a făcut parte și protopopul de Năsăud, părintele Ioan Dâmbu, inspectorul școlar pentru disciplina Religie, părintele Adrian Cherhaţ, stareţul Mănăstirii Parva-Rebra, părintele Chiril Zegrean, duhovnicul Mănăstirii Dobric, părintele Siluan Fărcaș și alți preoți din zonă.

În cadrul Sfintei Liturghii, preotul paroh Ioan Vălean a fost hirotesit iconom, pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în parohia Piatra, din Protopopiatul Năsăud.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Zeflemiștii din casa lui Iair”, vorbind despre faptul că și în zilele noastre sunt mulți oameni care vorbesc batjocoritor la adresa Bisericii și a Mântuitorului Hristos.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Protopopiatului Năsăud, condus de părintele Ioan Clapa, iar Teodora Martin a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a acordat o serie de distincții și diplome celor care s-au implicat în activitățile parohiei și în mod special în lucările de renovare a casei parohiale. Printre cei decorați se numără primarul comunei Chiuza, Grigore Bradea, care a primit ordinul Episcop „Nicolae Ivan”, Ionel Măierean – distins cu Ordinul „Mihai Vodă” și Marius Morar cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Au fost oferite și diplome de aleasă cinstire prim- coratorului Ioan Plăian, dar și altor binefăcători care au sprijinit parohia în activitățile social-misionare.

O sâmbătă ce îl pomeneşte în calendar pe Sfântul Foca, cinstit de oamenii de aici, deşi nu este cu Cruce roşie în calendar, însă din moşi strămoşi, în ziua aceasta, nu se lucrează la câmp, a fost transformată într-una de adevărată sărbătoare prin prezenţa şi binecuvântarea mulţimii de către Mitropolitul Andrei care s-a rugat împreună cu credincioşii şi pentru ploaie, dar şi pentru pace în lume.

„Chiar dacă a noastră comunitate nu est foarte mare, formată din nu mult peste 300 de suflete, are şi dreptul de a se bucura măcar din când în când de evenimente frumoase precum cel de acum. Prezenţa Înaltpreasfinţiei voastre în Piatra mi-a întărit sentimentul că facem parte din comunitatea cea mare de har care este Biserica şi că suntem în sufletul Înaltpreasfinţiei voastre egali. Cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos ne întăreşte identitatea: „Nu te teme turmă mică că şi ţie ţi-a făgăduit Domnul împărăţia”. Cu această convingere ne trăim din plin bucuria şi am dori ca această convingere să rămână întru noi, ştiind că bucuria creştină întrece toate bucuriile lumii de acum”, a declarat părintele Ioan Vălean.

Pentru întreaga activitate desfăşurată la altarul Parohiei Piatra, în calitate de păstor al sufletelor de aici, dar şi pentru activităţile sociale şi misionare, pentru modul în care ştie să ţină aproape credincioşii de Sfânta Biserică, părintele paroh Ioan Vălean merită felicitările noastre. Împreună cu credincioşii din Piatra au reuşit să contureze o cetate a rugăciunii.

Foto: Vasile Hertely

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA