Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca

de | aug. 13, 2016

 De Praznicul Adormirii Maicii Domnului, clujenii sunt așteptați la sărbătoarea Catedralei Mitropolitane din centrul orașului, care își sărbătorește hramul. Încă din ajun aici vor fi săvârșite slujbe speciale, printre care Prohodul Maicii Domnului, urmat de  procesiunea cu epitaful Maicii Domnului,  în jurul locașului de cult.

 

Procesiune cu icoana Maicii Domnului, în ajun

Slujbele speciale închinate Maicii Domnului, ocrotitoarea catedralei, vor începe din ajunul praznicului. 1Duminică dimineața Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Seara, de la ora 18:00, va oficiată slujba Privegherii, în cadrul căreia se va cânta Prohodul Maicii Domnului. La finalul slujbei de Priveghere, preoții și credincioşii, cu făclii în mână și purtând epitaful Maicii Domnului, în cântări de laudă, vor merge în procesiune în jurul catedralei. În ziua praznicului, luni 15 august, la ora 8:30, va începe Slujba Acatistului Adormirii Maicii Domnului, după care se vor citi Ceasurile, iar de la ora 10:00 se va săvârşi Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, a declarat pentru radio Renașterea, părintele protosinghel Simion Pintea, slujitor al catedralei mitropolitane.

 

Catedrala ortodoxă din Cluj, un edificiu ziditor de suflete

Catedrala din Cluj-Napoca este o construcţie amplă, monumentală, ridicată între anii 1923-1933 din inițiativa și cu contribuția specială a Episcopului Nicolae Ivan. Edificiul, operă a arhitecţilor Constantin Pomponiu și George Cristinel, îmbină forme de arhitectură românească cu cele de factură bizantină. Lucrările de construcție au început pe 10 septembrie 1923. La o lună a fost pusă piatra de temelie, festivitate la care au participat prințul moștenitor Carol al României și primul ministru de atunci, Ion I. C. 2Brătianu. Construcția a durat zece ani, iar sfințirea locașului de cult s-a făcut la 5 noiembrie 1933. Slujba a fost oficiată de Patriarhul României, Miron Cristea, împreună cu Mitropolitul Transilvaniei, Nicolae Bălan și Episcopul de Cluj, Nicolae Ivan. La festivitate a fost prezent și regele Carol al II-lea, prințul moștenitor Mihai, membrii ai Guvernului României și a numeroase personalități.

Lucrările de construcție nu s-au putut finaliza conform proiectului iniţial, datorită recesiunii economice din anii 1930. Această importantă lucrare de întregire a proiectului – aşa cum l-a visat ctitorul său – şi de restaurare a exteriorului catedralei, a fost realizată între anii 1997-2000, din iniţiativa şi purtarea de grijă a celui de-al patrulea întâistătător al reînviatei Eparhii a Vadului, Feleacului şi Clujului, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.

În anul 2001 Mitropolitul Bartolomeu, împreună cu membrii Consiliului Eparhial, a decis înzestrarea interiorului catedralei cu o monumentală iconografie în tehnica mozaic. Pictorul bisericesc Virgil Moraru a finalizat altarul catedralei, arcada de deasupra soleii, cele două abside ale naosului şi icoana hramului. Lucrările de restaurare a picturii în tehnica mozaic se continuă cu echipa condusă de Dl. Maxim Viorel de la Târgu-Mureş.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...