Sărbătoarea Bunei Vestiri, hramul Mitropoliei Clujului

de | mart. 25, 2018 | Actualitatea religioasă

Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi-a sărbătorit, de Praznicul Bunei Vestiri, hramul. Pentru credincioşii din eparhie, această mare sărbătoare creştină are o însemnătate deosebită. În această zi au fost întronizaţi cei doi mitropoliţi ai Clujului: vrednicul de pomenire Bartolomeu şi Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, actualul Întâistătător al Mitropoliei.

Astfel, pentru a marca împlinirea a 12 de existență ai Mitropoliei Clujului, duminică, 25 martie 2018, începând cu ora 10:00, un sobor de șase ierarhi, format din: Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfințitul Timotei, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Justin, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Petroniu și Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Timotei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

IPS Ioan: „Iubite tinere și mame, luați exemplul Maicii Domnului!”

Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Ioan

Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Ioan

La slujbă au luat parte mii de credincioşi, personalităţi din lumea culturală şi academică, dar şi  reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie.

 

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Ioan, care, pornind de la Sărbătoarea Bunei Vestiri, le-a îndemnat pe tinere și pe mame să aducă pe lume copii, oameni demni pentru Biserică și Societate.

Mitropolitul Banatului le-a explicat clujenilor că o veste bună a fost și unirea tuturor  românilor acum 100 de ani.


Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei

Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei

Sărbătoarea din acest an a Mitropoliei Clujului a marcat în mod simbolic și împlinirea a 530 de ani de la prima mențiune documentară a Mitropoliei de la Feleac, prima instituţie de nivel mitropolitan din spaţiul intracarpatic, pentru zona centrală şi de nord a Transilvaniei, care a durat mai bine de o jumătate de secol. Astfel că, la finalul Sfintei Liturghii,  Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,  a prezentat un scurt istoric al Mitropoliei și le-a mulțumit tuturor pentru prezența la hram.

De asemenea, a primit în dar din partea Mitropolitului Banatului o Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul.


Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Timotei

Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Timotei

Sărbătoarea hramului Mitropoliei Clujului a început încă din Ajun cu Slujba Pavecerniței Mari cu Litie, oficiată în Catedrala Mitropolitană de PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, în sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei le-a vorbit credincioșilor, pornind de la Praznicul Bunei Vestiri, despre conlucrarea cu harul lui Dumnezeu.

 


Credincioși din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, la hramul Mitropoliei Clujului

La sărbătoarea hramului Mitropoliei Clujului din acest an  a fost prezent și un grup de credincioși din parohia Săcel, Valea Izei, din Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Însoțiți de părintele paroh Dumitru Iuga, credincioșii maramureșeni, îmbrăcați în straie populare,  înainte de Sfânta Liturghie, au cântat pricesne în curtea Mitropoliei  Clujului, unde i-au întâmpinat  pe ierarhi cu icoana Maicii Domnului ți cu prapori împodobiți cu ștergare tradiționale. Credincioșii maramureșeni au adus și daruri pentru copiii de la Centrul de Servicii Sociale pentru protecția copilului și a familiei „Acoperamântul Maicii Domnului Cluj-Napoca”, a Arhiepiscopiei Clujului. Este vorba despre haine și articole de igienă.

Conform părintelui paroh Dumitru Iuga, în parohia pe care o păstorește se desfășoară de zece ani un proiect destinat ajutorării celor aflați în nevoie.

 

Ultimele articole

Hristos Vindecătorul

Hristos Vindecătorul

Aspecte introductive Ar fi multe de spus cu privire la această pericopă. Ar fi și mai multe de înțeles dintr-o lectură făcută cu inima, a pasajului în cauză.Hristos, cel se prezintă în ipostaza Semănătorului vine apoi să potolească furtuna. Iar ulterior să izgonească...

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19. Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...