Sărbătoarea celor 10 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului

de | mart. 23, 2016

Pentru a sărbători 10 ani de la reînființarea, la 25 martie 2006, a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscopia Clujului va organiza o serie de evenimente care să marcheze acest jubileu din istoria ei. Cu acest prilej credincioşii clujeni vor avea bucuria şi privilegiul de a se închina moaştelor Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama, aduse la Cluj, de o delegație a Mitropoliei din Drama (Grecia), avându-l în frunte pe Mitropolitul Pavlos.

3Evenimentele vor începe joi, 24 martie 2016, la ora 9:30, când racla cu sfintele moaşte va fi purtată în procesiune de la reşedinta Mitropolitană spre Catedrală de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Părinte Mitropolit Andrei şi cu ÎPS Părinte Mitropolit Pavlos şi va fi depusă pentru închinarea credincioșilor în Muzeul Mitropoliei Clujului. Credincioşii se vor putea închina sfintelor moaşte, în fiecare zi, în intervalul orar 6.00 – 0.00, până duminica, 27  martie, la ora 17.00, fiind asistată de preoți şi călugări, care îi vor mirui pe închinatori.

În seara zilei de Joi, de la ora 18.00, în Catdedrala, ÎPS Arhiepiscop Ciprian al Buzăului şi Vrancei va săvârşi slujba Pavecerniței Mari şi a Litiei, urmată de priveghere. Vineri, 25 martie 2016, de praznicul Bunei Vestiri, începand cu ora 9:30, un sobor de 10 ierarhi va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența credincioşilor, a personalităților din lumea culturală şi academică, dar și a reprezentanților autorităților civile şi militare din întreaga Mitropolie. 1

Evenimentele se vor încheia vineri, 25 martie 2016, de la ora 18:00, cu Concertul Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, susținut de Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat Transilvania, în Sala Auditorium Maximum, din Cluj-Napoca.
Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînființării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei.
Evenimentul naşterii noii Mitropolii, ancorat în viziunea şi vointa istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron, confirmă împlinirea acestor idealuri, dar şi faptul că Biserica trăieşte mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...