Sărbătoarea celor 10 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului

de | mart. 23, 2016 | Actualitatea religioasă

Pentru a sărbători 10 ani de la reînființarea, la 25 martie 2006, a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscopia Clujului va organiza o serie de evenimente care să marcheze acest jubileu din istoria ei. Cu acest prilej credincioşii clujeni vor avea bucuria şi privilegiul de a se închina moaştelor Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama, aduse la Cluj, de o delegație a Mitropoliei din Drama (Grecia), avându-l în frunte pe Mitropolitul Pavlos.

3Evenimentele vor începe joi, 24 martie 2016, la ora 9:30, când racla cu sfintele moaşte va fi purtată în procesiune de la reşedinta Mitropolitană spre Catedrală de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Părinte Mitropolit Andrei şi cu ÎPS Părinte Mitropolit Pavlos şi va fi depusă pentru închinarea credincioșilor în Muzeul Mitropoliei Clujului. Credincioşii se vor putea închina sfintelor moaşte, în fiecare zi, în intervalul orar 6.00 – 0.00, până duminica, 27  martie, la ora 17.00, fiind asistată de preoți şi călugări, care îi vor mirui pe închinatori.

În seara zilei de Joi, de la ora 18.00, în Catdedrala, ÎPS Arhiepiscop Ciprian al Buzăului şi Vrancei va săvârşi slujba Pavecerniței Mari şi a Litiei, urmată de priveghere. Vineri, 25 martie 2016, de praznicul Bunei Vestiri, începand cu ora 9:30, un sobor de 10 ierarhi va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența credincioşilor, a personalităților din lumea culturală şi academică, dar și a reprezentanților autorităților civile şi militare din întreaga Mitropolie. 1

Evenimentele se vor încheia vineri, 25 martie 2016, de la ora 18:00, cu Concertul Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, susținut de Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat Transilvania, în Sala Auditorium Maximum, din Cluj-Napoca.
Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînființării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei.
Evenimentul naşterii noii Mitropolii, ancorat în viziunea şi vointa istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron, confirmă împlinirea acestor idealuri, dar şi faptul că Biserica trăieşte mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului

Ultimele articole

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...