Sărbătoarea Floriilor la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | apr. 1, 2018 | Actualitatea religioasă

Duminică, 1 aprilie 2018, de praznicul împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclasiarhul Catedralei, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Claudiu Ciaşcai, Pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, Pr. Cristian Szabo şi 10 diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

Atmosfera a fost una de mare sărbătoare, cu mii de credincioşi, încât spațiul generos din demisolul catedralei s-a dovedit a fi neîncăpător. Fiindcă afară ploua procesiunea în jurul catedralei nu a mai avut loc ca în alţi ani, iar ramurile de salcie au fost binecuvântate de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în interiorul lăcașului de cult.

Cuvântul de învăţătură rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la  semnificaţia istorică şi duhovnicească a intrării triumfale a Domnului şi Mântuitorului nostru IIsus Hristos în Ierusalim.

          „Intrarea Domnului în Ierusalim a fost profeţită cu multe secole înainte, iar Mântuitorul, în cei trei ani şi jumătate de activitate mesianică, n-a făcut decât să împlinească tot ce s-a scris în lege şi în prooroci despre întruparea Sa, despre vremea în care se va petrece acest lucru, adică la plinirea vremii, şi despre felul în care se vor petrece lucrurile. […] Mântuitorul n-a venit pe un cal nărăvaş, ci pe un asin, aşa cum s-a profeţit, arătând că nu este împărat lumesc şi pământesc, ci împăratul unei alte împărăţii, al unei împărăţii veşnice. […] A chemat toate neamurile pământului la Evanghelie şi la mântuire. Hristos de bună voie a venit spre patimă, pentru că şi-a asumat răstignirea, pătimirea, moartea. Şi moartea pentru ca să ne dăruiască nouă Învierea şi viaţa veşnică.”

 

Sfânta Lumină de la Ierusalim va sosi în noaptea de Paşti în Catedrala Episcopală

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a anunţat credincioşilor programul liturgic la care va participa în Săptămâna Patimilor din acest an şi al slujbei Învierii şi a asigurat credincioşii că şi în acest an, prin grija Patriarhiei Române şi a unui bun credincios din Eparhie, vor avea, în al nouălea consecutiv, Sfânta Lumină care vine din cer la Mormântul Mântuitorului în fiecare an de Sfintele Paşti ortodoxe.

Ultimele articole

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Bătrânul Iosif Isihastrul: „Ceea ce nu-i dăm lui Dumnezeu spre a fi întrebuinţat de El, este întrebuinţat de diavol. De aceea Domnul ne-a dat porunca să-L iubim din tot sufletul şi din toată inima, pentru ca cel rău să nu găsească nici loc, nici odihnă pentru a locui...

Reflecții asupra cultului divin

Reflecții asupra cultului divin

Scopul întregii educații catehetice, religioase a creștinului este acela de a-l introduce în Biserică, în trupul mistic al lui Hristos și să îl integreze în viața Bisericii, care este viața de har, de comuniune cu Dumnezeu, de iubire, de unitate și progres duhovnicesc...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...