Sărbătoarea hramului în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Cluj-Napoca

de | iun. 23, 2024

Credincioșii Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Cluj-Napoca au sărbătorit cu mare bucurie hramul bisericii lor. Slujba de hram a fost oficiată, cu binecuvântarea Înatpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, de către Arhimandritul Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei iar un moment special a fost oferit de Arhidiaconul Ionuț Koblicska, care a interpretat pricesne, aducând o notă de profundă emoție și evlavie celor prezenți.

În cuvântul de învățătură Arhimandritul Dumitru Cobzaru a subliniat că sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh este temelia bisericii.

După încheierea Sfintei Liturghii, pe esplanada din fața bisericii, a avut loc sfințirea apei și a spicelor, o tradiție ce simbolizează binecuvântarea roadelor pământului și a muncii credincioșilor.

Scurt istoric

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” a fost înființată în anul 1991, pentru a deservi nevoile spirituale ale credincioșilor ortodocși din cartierul Grigorescu, cel care a format comunitatea parohială fiind părintele Petru Varga.

Piatra de temelie a noului lăcaș de cult, cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh”  și „Nașterea Maicii Domnului”, a fost pusă în data de 15 iunie 1997, de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. Biserica parohială, aflată pe strada Fântânele, nr. 30A, a fost edificată în perioada anilor 1997-2015, lucrările de construcție fiind coordonate de preotul paroh Petru Varga, împreună cu preotul Marius-Petre Varga, în prezent preoți pensionari îmbisericiți. Lăcașul de cult a fost sfințit în data de 23 august 2015, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

În prezent, biserica parohială este păstorită de preoții Adrian-Ioan Medan și Grigore Toma Someșan.

Mai multe fotografii AICI.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Sute de credincioși dejeni au participat în Duminica Cincizecimii, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii. Manifestarea continuă o veche tradiție din Ardeal având în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător la...