Sărbătoarea „Nașterii Maicii Domnului”, la Mănăstirea de la Nicula

de | sept. 8, 2023

La Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, județul Cluj, vineri 8 septembrie 2023, când Biserica  Ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului, Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, de Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Alături, în slujire, a fost un sobor numeroși de preoți și diaconi din care au făcut parte starețul Mănăstirii Nicula, Arhim. Nicolae Moldovan și directorul postului de radio Renașterea, Arhid. Dan Văscu.

Slujba a fost oficiată pe altarul de vară al așezământului monahal și au participat o mulțime de credincioși veniți din toate colțurile țării.

În cuvântul de învățătură, Arhim. Dumitru le-a vorbit celor prezenți despre virtuțile drepților Părinți Ioachim și Ana, rugăciunea îndelungă și răbdarea aducătoare de binecuvântare.

Părinții Ioachim și Ana s-au rugat și au suspinat în inima lor peste cincizeci de ani, până când au ajuns ca și Dumnezeu să se roage și să suspine în inima lor. Rugăciunea și suspinul lor au devenit rugăciunea și suspinul lui Dumnezeu în ei. Și abia atunci, când Dumnezeu s-a rugat în ei, s-a întâmplat minunea, la o vârstă înaintată, și anume în pântecele Dreptei Ana s-a zămislit nu alta decât Fecioara Maria, care avea la rândul ei să zămislească pe Fiul Lui Dumnezeu. Deci una dintre virtuțile acestor părinți a fost rugăciunea. Dar nu orice rugăciune, dragii mei, nu o rugăciune cu buzele, nu o rugăciune timp-pierdut (precum ne spune Mitropolitul nostru Andrei), nu! Ci o rugăciune din tot sufletul, o rugăciune suspinată.

Altă virtute a Drepților Părinți Ioachim și Ana a fost răbdarea. Aceste virtuți și le-a însușit și Maica Domnului: rugăciunea și răbdarea. Ei, părinții, au răbdat, și au răbdat și din partea lui Dumnezeu și din partea oamenilor. Au răbdat din partea lui Dumnezeu pentru că Ana era stearpă și nu putea avea copii. Și au răbdat și din partea oamenilor pentru că aceștia îi considerau blestemați pentru acest lucru și nici darurile lor nu erau bine primite la altar, pentru că erau sterpi – nu puteau aveau copii. Erau blestemați și de Dumnezeu și de oameni și ei au răbdat acest lucru. Vreme îndelungată au răbdat dar apoi a venit binecuvântarea pentru că au născut-o pe Fecioara Maria, pe Maica Domnului. Vedeți ce face răbdarea? Răbdarea ridică blestemul și aduce binecuvântarea!”

Scurt istoric

Mănăstirea clujeană „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc. Aici se desfășoară an de an, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania.

În anul 1326, Nicula era o pădure, în care s-a nevoit pustnicul ortodox Nicolae, cel care împrumută numele său pădurii, satului şi mânăstirii. Prima mărturie istorică ce atestă aşezarea monahală este legată de prezenţa unei biserici de lemn, în stil maramureşan, cu hramul „Sfânta Treime”, datată din anul 1552. Între 1712-1714 biserica se reînnoieşte, dar va cădea pradă unui incendiu în 1973, fiind înlocuită cu o biserică de lemn, datând din secolul XVII, strămutată aici din cătunul Năsal – Fânaţe.

La 1659 este nu numai chinovie monahală, ci şi şcoală „împărătească” unde învăţau copiii din satele dimprejurul mânăstirii, călugărilor revenindu-le şi misiunea de dascăli.

Începând anul 1699, Nicula iese din anonimat, devenind unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului. Icoana ei, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod, în anul 1681, avea să plângă, începând cu 15 februarie 1699, vreme de trei săptămâni, între 15 februarie și 12 martie, iar de atunci continuă să facă minuni, să tămăduiască boli și să aducă alinare și mângâiere tuturor celor care o cercetează.

Anul 2001 marchează istoric Mânăstirea Nicula, prin intervenţia Arhiepiscopului Bartolomeu Anania, care rectitoreşte aşezământul monahal, reorganizându-l urbanistic şi, împreună cu obştea călugărească, demarând construcţia de noi edificii: Biserică, Casă de creaţie, Centru de studii patristice, Corp administrativ, Arhondaric şi Clopotniţă. S-a reuşit, până în prezent, edificarea Casei de creaţie, ce cuprinde reşedinţa arhiepiscopului, Centrul de studii patristice, biblioteca și atelierul de pictură. Biserica mânăstirii este în fază de finisaj, atât la lucrările exterioare, cât și interioare.

Mai multe fotografii AICI

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...