Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula

de | sept. 8, 2024

La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, 8 septembrie 2024, mulțime de credincioși din întreagă țară a venit în pelerinaj la Mănăstirea Nicula din județul Cluj. Pelerinii s-au adunat pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și a participa la Sfânta Liturghie, oficiată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, de către exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului – Arhimandritul Dumitru Cobzaru, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, Arhimandritul Dumitru a rostit o rugăciune specială pentru toți copiii care urmează să înceapă noul an școlar pe 9 septembrie. El s-a rugat Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților să le dăruiască copiilor rugăciunea statornică a lui David și înțelepciunea lui Solomon, invocând ajutorul lor pentru ca aceștia să aibă parte de un an plin de realizări spirituale și academice.

În cuvântul de învățătură, Arhimandritul Dumitru a subliniat importanța istorică a Nașterii Fecioarei Maria, evidențiind rolul pe care Maica Domnului l-a avut în istoria mântuirii noastre. El a trecut în revistă principalele momente în care Maica Domnului apare menționată în viața și activitatea Mântuitorului Hristos pe pământ. De asemenea, a realizat o paralelă între cele două mari sărbători dedicate Maicii Domnului – Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), subliniind faptul că Maica Domnului este începutul bucuriei întregii lumi, deoarece prin nașterea sa a oferit omenirii speranța întrupării Fiului lui Dumnezeu și, prin El, răscumpărarea din robia păcatului, a iadului și a morții.

Cuvântul de învățătură a fost intitulat sugestiv „Maica Domnului, Cerul cel nou”, arătând că Maica Domnului este Cerul cel nou care Îl cuprinde pe Cel ce a creat Cerul și Pământul. Arhimandritul Dumitru a subliniat că Mântuitorul, care apare în icoanele noastre în brațele Maicii Sale, este mijlocul bucuriei în care trebuie să ne situăm noi, credincioșii.

Din partea obștii monahale, toți copiii prezenți la sărbătoare au primit câte o cruciuliță și o icoană a Maicii Domnului de la Nicula, prin grija starețului Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan.

Scurt istoric al Mănăstirii Nicula

Mănăstirea Nicula, situată în județul Cluj, este una dintre cele mai importante așezăminte monahale din România, cunoscută pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Fondată în secolul al XVI-lea, mănăstirea a devenit un important centru de pelerinaj, atrăgând anual mii de credincioși. Icoana Maicii Domnului de la Nicula este renumită pentru minunile sale, fiind pictată în stil bizantin și datând din anul 1681. În fiecare an, de Adormirea Maicii Domnului și de Nașterea Maicii Domnului, mănăstirea este locul unde se adună mii de pelerini pentru a se ruga și a cere ajutorul Maicii Domnului.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...