Sãrbãtoarea românilor de pretutindeni, Maieru 2018

de | sept. 16, 2018 | Actualitatea religioasă

În perioada 14-16 septembrie a avut loc la Maieru „Sãrbãtoarea românilor de pretutindeni – CA TOȚI SÃ FIE UNA”, eveniment organizat în egalã mãsurã de Parohia Ortodoxã Maieru și Primãria Comunei Maieru.

La aceastã întâlnire au participat delegații de români din Basarabia, Bucovina de Nord (Ucraina), Valea Timocului (Serbia) și din comuna Micherechi (Ungaria), în total în jur de 60 de participanți. În fruntea fiecãrei delegații s-au aflat preoți, primari, directori de școalã, dintre care amintim: pãrintele Sorin Huluțã, protopop de Soroca și Florești și consilier economic al Episcopiei de Bãlți, pãrintele Ovidiu Ursu, secretar al Vicariatului Ortodox Român Dacia Ripenis, pãrintele protoiereu Vasile Popescu, paroh al Ciudeiului și pãrintele Visarion Tuderici, slujitor al Catedralei Episcopale din Gyula.

Pe parcursul celor trei zile invitații s-au bucurat de mai multe momente culturale, religioase și artistice. Vineri seara a fost conferința istoricului Mircea Gheorghe Abrudan, sâmbãtã dupã-amiazã conferința Excelentei Sale, domnul Teodor Baconschi, eveniment care a participat și Înaltpreasfințitul Pãrinte Andrei, iar duminicã dupã-amiazã un spectacol sustinut de grupuri venite din cele patru țãri.

Momentul central l-a reprezentat Sfânta Liturghie duminicalã, slujitã de Preacuviosul Pãrinte Arhimandrit Benedict Vesa, secretar eparhial, înconjurat de preoții veniți din provinciile românești, de preoții din Maieru, Ioan Lãpuste și Dan Cismaș, și de pãrintele Nicodim Sîngeorzan, duhovnicul Mãnãstirii Cormaia.

De asemenea, la Liturghie au fost prezenți domnul Teodor Baconschi, domnul Emil Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița-Nãsãud, doamna Natalia Intotero, ministru pentru Românii de Pretutindeni, doamna Doina Panã, deputat. Dupã Sfânta Liturghie a fost sãvârșit un parastas pentru eroii români de pretutindeni și au fost intonate câteva cântece patriotice de Fanfara Rodna. Momente de mare emoție și încãrcãturã spiritualã.

Pr. Dan Cișmaș

Ultimele articole

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...