Sãrbãtoarea românilor de pretutindeni, Maieru 2018

de | sept. 16, 2018 | Actualitatea religioasă

În perioada 14-16 septembrie a avut loc la Maieru „Sãrbãtoarea românilor de pretutindeni – CA TOȚI SÃ FIE UNA”, eveniment organizat în egalã mãsurã de Parohia Ortodoxã Maieru și Primãria Comunei Maieru.

La aceastã întâlnire au participat delegații de români din Basarabia, Bucovina de Nord (Ucraina), Valea Timocului (Serbia) și din comuna Micherechi (Ungaria), în total în jur de 60 de participanți. În fruntea fiecãrei delegații s-au aflat preoți, primari, directori de școalã, dintre care amintim: pãrintele Sorin Huluțã, protopop de Soroca și Florești și consilier economic al Episcopiei de Bãlți, pãrintele Ovidiu Ursu, secretar al Vicariatului Ortodox Român Dacia Ripenis, pãrintele protoiereu Vasile Popescu, paroh al Ciudeiului și pãrintele Visarion Tuderici, slujitor al Catedralei Episcopale din Gyula.

Pe parcursul celor trei zile invitații s-au bucurat de mai multe momente culturale, religioase și artistice. Vineri seara a fost conferința istoricului Mircea Gheorghe Abrudan, sâmbãtã dupã-amiazã conferința Excelentei Sale, domnul Teodor Baconschi, eveniment care a participat și Înaltpreasfințitul Pãrinte Andrei, iar duminicã dupã-amiazã un spectacol sustinut de grupuri venite din cele patru țãri.

Momentul central l-a reprezentat Sfânta Liturghie duminicalã, slujitã de Preacuviosul Pãrinte Arhimandrit Benedict Vesa, secretar eparhial, înconjurat de preoții veniți din provinciile românești, de preoții din Maieru, Ioan Lãpuste și Dan Cismaș, și de pãrintele Nicodim Sîngeorzan, duhovnicul Mãnãstirii Cormaia.

De asemenea, la Liturghie au fost prezenți domnul Teodor Baconschi, domnul Emil Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița-Nãsãud, doamna Natalia Intotero, ministru pentru Românii de Pretutindeni, doamna Doina Panã, deputat. Dupã Sfânta Liturghie a fost sãvârșit un parastas pentru eroii români de pretutindeni și au fost intonate câteva cântece patriotice de Fanfara Rodna. Momente de mare emoție și încãrcãturã spiritualã.

Pr. Dan Cișmaș

Ultimele articole

Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marți, 26 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești,...