Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, o însemnătate deosebită pentru clujeni

de | nov. 30, 2015 | Actualitatea religioasă

Pe 30 noiembrie Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, considerat de români Apostolul și ocrotitorul României. Ziua are așadar o însemnătate deosebită pentru țara noastră și în special pentru clujeni, care îl serbează cu această ocazie și pe Arhipăstorul lor, Înaltpresfințitul Andrei.

Sute de clujeni au participat astăzi, 30 noiembrie 2015, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.

Ierarhul a slujit în prezența unui sobor de preoți și diaconi precum și a Preasfințitului Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

DSC_0208În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit clujenilor despre sfințenia Mântuitorului, de o putere covârșitoare: „Sfințenia Domnului nostru Iisus Hristos are o putere covârșitoare. Prin ce ne cucerește Persoana Domnului Iisus? El ne descoperă o nouă relație religioasă, o nouă legătură între Dumnezeu și om, legătura iubirii. Prin El am aflat că Dumnezeu este iubire, că Dumnezeu este Tatăl nostru și noi suntem fii Lui”.

Prin Sfântul Andrei avem mângâierea că suntem biserică apostolică

Sfințenia Fiului lui Dumnezeu a fost cea care l-a indemnat și pe Sfântul Apostol Andrei să îi urmeze Mântuitorului. În acest fel, prin misiunea desfășurată, el a ajuns pe teritoriul țării noastre unde a răspândit creștinismul, de aceea îl numim Apostolul și ocrotitorul Romaniei: „După ce a propovăduit în Bizanția, Sfântul Andrei a venit în Sciția Mică, în Dobrogea de astăzi, și-a făcut ucenici, a sfințit episcopi, ne-a binevestit nouă românilor Evanghelia Domnului nostru Iisus Hrisos și putem avea mângâierea că suntem biserică apostolică chemată la Domnul Iisus Hristos de către Sfântul Apostol Andrei”.

Praznicul Sfântului Andrei, ziua onomastică a Înaltpresfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului

DSC_0218Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este și ziua onomastică a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Ierarhul  s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş.

A urmat studii teologice începând cu anul 1976 la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu.

După 9 ani a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic din Bucureşti.

În 1990 a fost ales arhiereu-vicar al Episcopiei de Alba Iulia, iar in iunie același an a devenit episcop titular.

8 ani mai tarziu a fost numit arhiepiscop, o data cu ridicarea episcopiei la rangul de arhiepiscopie.

Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului a fost ales de Sfântul Sinod pe 18 martie, anul 2011 și  instalat de Buna-Vestire, pe 25 martie.

La finalul Sfintei Liturghii oficiate astăzi în Catedrala Mitropolitană, preoții și credincioșii l-au felicitat pe Înaltpreasfințitul Andrei și i-au urat multă sănătate și binecuvântare în misiunea pe care o desfășoară.

Ultimele articole

Care bogat se va mîntui? | Teodor Baconschi

Care bogat se va mîntui? | Teodor Baconschi

Problema raporturilor dintre bogaţi şi săraci, dintre bogăţie şi sărăcie, este o milenară obsesie dureroasă, generatoare de frustrări, de gesturi nesăbuite, dar şi de acţiuni benefice. Conferinţele "Dilema veche" au abordat anul acesta la Cluj-Napoca tema bogăției și...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale...