Sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan la Ortelec

de | dec. 27, 2015

Duminică, 27 decembrie 2015, de sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, cel dintâi mucenic al creștinismului, Preasfințitul Părinte Petroniu a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec.

Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea, inspector contabil la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte paroh Nicolae Gudea șiPreacucernicul Părinte Călin Blaga, preot misionar în cadrul Protopopiatului Zalău. Răspunsurile la strană au fost date de către grupul vocal de fete „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Zalău.

După rostirea cuvântului de învățătură, copii au susținut un concert de colinde și au interpretat piesa Irozii, fiind răsplătiți apoi cu daruri de către Moș Crăciun. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat un spațiu amenajat la demisolul locașului de cult. Acest spațiu a fost creeat cu scopulorganizării aici a diferite programe afterschool pentru copiii din parohie. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere dascălilor implicați în acest proiect și membrilor consiliului parohial, care au susținut amenajarea spațiului în vederea desfășurării acestor activități.

Satul Ortelec a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1411, sub numele de Varteleke, însă azi, este înglobat în oraşul Zalău sub formă de cartier, ca urmare a dezvoltării urbei. Însă, din descoperirile arheologice reiese faptul că este o localitate mult mai veche. Astfel în 1962 este descoperită o figură zoomorfă din bronz, înfăţişând un capricorn – emblema corpului de trupă XIII – Gemina. Acest lucru nu este de mirare întrucât Ortelecul este situat la doar câțiva kilometri de cetatea romană “Porolissum” – Moigrad. În Ortelec se remarcă locul unui vechi castru pe locul numit “Cetate” şi unde se înalţă astăzi bisericuţa “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Se presupune că din ruinele acestui castru s-a ridicat în 1840 această biserică şi locul se cheamă până în ziua de astăzi “Cetate”.

Cu timpul, această bisericuţă a devenit neîncăpătoare şi credincioşii şi-au dorit o biserică nouă, mai mare.Astfel, în anul 2006 părintele paroh Nicolae Gudea a purces la ridicarea noului locaș de cult cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, lucrări care au fost finalizate în anul 2013. Cu prilejul slujbei de sfințire, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a acordat atunci părintelui Nicolae Gudea distincția „Crucea Sălăjană pentru clerici”. Astăzi, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a acordat părintelui Nicolae o „Diplomă de Ctitor al Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului”, oferindu-i totodată o machetă la scară redusă a Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...