Satul românesc, tema Conferinței de primăvară a preoților din Protopopiatele Cluj I si II

de | mai 7, 2019 | Actualitatea religioasă

Marți, 7 mai 2019, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca, a avut loc Conferința preoțească de primăvară pentru preoții din protopopiatele Cluj I și Cluj II.

Întâlnirea a fost deschisă cu o slujbă de Te Deum, oficiată de la ora 10:00, în capela Facultății, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în prezența consilierilor eparhiali, a celor doi protopopi și a clericilor din cele două protopopiate.

Întâlnirea celor peste 200 de preoți a continuat în Aula instituției de învățământ teologic, unde Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit și a argumentat tema omagială a anului 2019.

Invitatul special al evenimentului a fost doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu, cercetător științific III la Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române”, filiala Cluj, care le-a vorbit clericilor pe tema: „Sate și oameni. Practici, discursuri și politici culturale”, în contextul Anului omagial al satului românesc.

De asemenea, pr. Cristian Baciu, consilierul administrativ-bisericesc al eparhiei, a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ.

Ca de fiecare dată, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății, în calitatea de gazdă, a adresat un gând duhovnicesc.

Spre finalul întâlnirii, au luat cuvântul protopopul de Cluj I, pr. Dan Hognogi și protopopul de Cluj II, pr. Alexandru-Constantin Ciui, oferind detalii despre proiectele aflate în curs de desfășurare, dar și viitoare.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de Înaltpreasfințitul Andrei, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți. Totodată, Ierarhul le-a dăruit preoților cartea „Veșnicia s-a născut la sat”.

Joi, 9 mai 2019, Părintele Mitropolit Andrei se va întâlni cu preoții din Protopopiatul Bistrița, urmând ca în săptămâniile următoare să se întâlnească cu clericii din celelalte protopopiate ale eparhiei.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Clujului se desfășoară în fiecare an, în cele 9 protopopiate ale eparhiei, primăvara și toamna, și sunt prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Anul acesta, la conferintele de primăvară tema întâlnirilor a fost legată de Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), urmând ca la conferintele de toamnă să fie abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2019, și anume: Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

Mai multe fotografii AICI

 

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...