Școala locul de care ne amintim cu drag, de bunii noștri învățători, de dragii noștri profesori, începuturile anului școlar de fiecare dată vine cu emoțiile lui. Un frumos cântecel spune: “Școlărei și școlărițe băieței și voi fetițe hai la școală să învățăm lucruri bune repetăm.”
Învățătorii, profesorii, dascălii, elevii vin cu drag pentru un nou început. Vacanța mare a trecut repede și acum din nou cu mic cu mare dorim să ne pregătim și să învățăm pentru a cunoaște cât mai multe lucruri. Conceptul de școală provine de la cuvântul “schola” derivat și el la rândul său din greaca antică “scoleion, schole”. Termenul grec era înțeles la început drept timp liber, cuvântul a ajuns să descrie locul în care era petrecut timpul liber, adică locul în care se țineau discuții filozofice sau științifice în timpul liber pentru a descrie mai apoi locul de lectură până la a descrie locul de instruire pentru excelență.
O vorbă înțeleaptă zice că: “omul cât trăiește învață.” Cu alte cuvinte, viața întreagă a omului e o școală, un înțelept învață câte ceva nou în fiecare zi. Cineva spunea că viața este învățare din greșelile și din succesele noastre, singurele greșeli ale vieții sunt greșelile din care nu înveți nimic. Acum, la început de an școlar ne gândim cu drag la felul frumos în care trebuie să ne comportăm ca elevi, ca educatori, fiecare cu ascultările noastre. Elevii se comportă cu respect și cinste cu prețuire față de dascăli, iar dascălii dau tot ce pot pentru formarea lor bună. “Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta ca să trăiești mult și bine pe pământ”. Această poruncă îi are în vedere și pe educatorii, profesorii, dascălii noștri care ne sunt ca niște părinți care ne luminează viața pentru ca în final să putem să urmăm drumul dorit în viață. Cinste educatorilor, învățătorilor, profesorilor noștri care dau foarte mult din timpul lor și jertfesc pentru a putea face față cerințelor impuse în structura anului școlar, dar și mult voluntariat neștiut de multe ori de nimeni, numai de cei care lucrează în domeniul educației.
ÎPS Andrei spunea foarte clar în lucrarea frumoasă Familie, copii și tineri că: “a educa copiii și tinerii înseamnă a te îngriji ca sufletele lor să fie ferite de stricăciunea lumii și ca semințele onestității plantate în ei să ajungă să încolțească fericit prin neîncetate îndemnuri și exemple apoi ca mințile lor să fie pătrunse de cunoașterea adevărată a lui Dumnezeu. Dacă lucrul acesta nu se întâmplă, s-ar putea ca viața lor să fie ratată.” Marele Jean Amos Comenius exprimă un adevăr zicând: “Ce este cel frumos care n-a învățat nimic, decât un papagal împodobit cu pene.” Ori copilul, copiii cu suflete curate pregătite din pântecele mamei adică de foarte timpuriu prin rugăciune, prin bună purtare, prin lecturi bune se pregătesc mereu și învață mereu cele bune. În rugăciunea copiilor Îngerașul spunem: “și mă învață să fac bine/ Eu sunt slab tu fă-mă tare/ Eu sunt mic tu fă-mă mare”, copiii crescuți așa au mereu pe Îngerul cel bun și nu dau prilej celui rău să le fure cununa frumoasă a strălucirii din interior a credinței, a faptei bune, a purtării exemplare. Rugăciunea, participarea la cursuri, spovedania și ascultarea de părinții cei buni nu pot aduce altceva decât rezultate bune. La început de an școlar vă spunem tuturor și dascălilor și elevilor: Mult succes în noul an școlar! Dumnezeu să vă dăruiască reușită la toate examenele! Realizări frumoase în cadrul proiectelor școlare! Și nu uitați școala este fabrica umanității.
Ferdinand I spunea: “Nu zidurile fac școala ci spiritul care domnește în ea.” Marele istoric Nicolae Iorga de asemenea zicea: “ai toată viața în față un școlar pe care să nu îl pierzi din ochi, tu însuți.” Școala bună te învață să studiezi cu răbdare să-ți însușești cunoștințe și deprinderi, dar și să colaborezi cu ceilalți. Un proverb chinezesc spune: “învățătorii îți deschid ușa însă numai tu însuți poți trece dincolo de ea.” Mihai Eminescu într-una din scrierile sale zice că: “școala va fi școală când omul va fi om și statul va fi stat.” Un alt gânditor, tot despre școală, zicea că: “de fiecare dată când închizi o școală va trebui să deschizi o închisoare, ceea ce câștigi pe o parte vei pierde pe cealaltă.”
Părintele Andrei Misaroș vă spune tuturor dascălilor și elevilor un an școlar binecuvântat și cu realizări și nu uitați școala începe întotdeauna înainte de școală. Doamne ajută!