În data de 22 august, se împlinesc 107 ani de la moartea eroinei Ecaterina Teodoroiu, pe frontul Primului Război Mondial.
Cătălina Vasile Toderoiu, devenită ulterior Ecaterina Teodoroiu, s-a născut în 14 ianuarie 1894, în comuna Vădeni, județul Gorj, într-o familie modestă, cu mulți frați și surori.
A urmat cursurile școlii româno-germane din Târgu Jiu, apoi a plecat la București pentru a deveni învățătoare, unde a urmat și cursuri de infirmieră.
În momentul în care România a intrat în război, Ecaterina Teodoroiu s-a alăturat unui grup de cercetași din Târgu Jiu, contribuind pe front la îngrijirea răniților.
Devotamentul ei a atras aprecierea Reginei Maria, care a chemat-o la București să o cunoască.
Pierderea fraților săi în luptele din campania anului 1916 a determinat-o pe Ecaterina să se înroleze ca voluntară în armată, deși oficialii militari au acceptat cu greu această decizie. În cele din urmă, curajul ei a fost cel care a contat, împreună cu episodul care i-a adus faima: pe 14 octombrie 1916, a luptat alături de alte femei și localnici, cot la cot cu soldații români, la Podul Jiului.
„Cu toții au reușit să-i alunge pe germanii care încercau să intre în oraș. Acest fapt a avut un mare ecou în rândul opiniei publice românești, dar a contat și pentru moralul Armatei Române”, afirmă prof. dr. Dorin Stănescu într-un articol publicat în Ziarul Lumina.
Curând, faptele de vitejie ale Ecaterinei Teodoroiu au devenit tot mai numeroase. Cu toate acestea, a fost rănită în luptele de la Filiași pe 6 noiembrie 1916, fiind vizitată la spital de Regina Maria.
Prețuirea Reginei s-a concretizat ulterior prin conferirea gradului onorific de sublocotenent.
Ecaterina Teodoroiu a luptat ca parte a Regimentului 43/59 Infanterie. La doar două zile după ce a ajuns pe front, regimentul său, poziționat pe dealul Secului-Muncel, a fost atacat de un regiment german.
„Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!” aveau să fie ultimele ei vorbe către plutonul pe care îl comanda.
Ecaterina Teodoroiu a trecut la Domnul în data de 22 august 1917.
Foto credit: Ziarul Lumina