Se împlinesc 127 de ani de la nașterea ieroschim. Paisie Olaru, unul dintre duhovnicii care vor fi canonizați în 2025

de | iun. 20, 2024

În data de 20 iunie se împlinesc 127 de ani de la nașterea ieroschim. Paisie Olaru, unul dintre duhovnicii care vor fi canonizați în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie.

Pr. Paisie Olaru s-a născut în data de 20 iunie 1897 în satul Stroiești, comuna Lunca, județul Botoșani, primind la botez numele Petru.

A intrat în obștea Schitului Cozancea – Botoșani la vârsta de 24 de ani, iar un an mai târziu, în 1922, a fost tuns în monahism ca schimonah, primind numele Paisie.

A fost hirotonit ierodiacon în data de 14 octombrie 1943 și ieromonah în 4 aprilie 1947. A fost egumen al schitului timp de un an, între 1947-1948.

În anul 1949, treizeci de călugări din obștea Sihăstriei, în frunte cu starețul lor, Părintele Cleopa, sunt trimiși la Mănăstirea Slatina cu misiunea de a reorganiza și revigora activitatea monahală. Ca duhovnic, Părintele Paisie îl urmează pe Părintele Cleopa la Mănăstirea Slatina, întărind foarte mult obștea și povățuind credincioșii care începuseră să vină în număr mare.

În anul 1954 se retrage la Mănăstirea Sihăstria, unde viețuiește până în anul 1972. Ulterior, în perioada 1972-1984, a vieţuit la Schitul Sihla.

Timp de 42 de ani a fost sfătuitorul și duhovnicul părintelui Ilie Cleopa, cel care îl descria astfel: „Smerit, tăcut, blând, înţelept la cuvânt, foarte milostiv şi iubitor de aproapele. Întotdeauna căuta pacea cu toți şi iubea liniştea. Nu-i plăcea să trăiască între mulţi şi îşi ascundea viaţa şi nevoinţa”.

A trecut la Domnul în data de 18 octombrie 1990 în chilia sa de la Sihăstria.

Sursa foto: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

În data de 23 iulie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care avea să devină Sfântul Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul). A venit pe lume în satul Crăiniceni, județul Botoșani în familia unor țărani evlavioși, Maxim și Ecaterina, însă de mic a purtat crucea...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită anual în data de 15 iulie. În această zi, în anul 1858, au fost tipărite celebrele mărci poștale românești „Cap de bour”. Evenimentul a avut loc la 18 ani după apariția primei mărci poștale din lume, cunoscută sub...